Valér
4 °C
8 °C

A Moody's bóvliba sorolta Írországot

2011.07.12. 22:51

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól kedden a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy Írországnak egyre növekvő eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után.

A nemzetközi hitelminősítő kedd esti londoni bejelentése nyomán háromra emelkedett azoknak az euróövezeti tagországoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásaik vannak. A másik két állam Portugália, illetve Görögország; ez utóbbira a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.

A Moody's kedden késő este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról - vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről - egy fokozattal "Ba1"-re süllyesztette a hazai és a külföldi piacokon kibocsátott ír kormánykötvény-adósság osztályzatát, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva érvényben az új besoroláson is.

A cég indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy amikor az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi pénzügyi segélyprogramja 2013 végén kifut, Írországnak újabb finanszírozásra lehet szüksége e hivatalos forrásokból, mielőtt vissza tudna térni a magántőkepiacra.

A Moody's szerint növekszik annak is a valószínűsége, hogy a további hivatalos támogatás előfeltétele lesz a magánszektorbeli hitelezők részvétele is, összhangban az EU-kormányok részéről elhangzott legutóbbi nyilatkozatokkal.

A nemzetközi hitelminősítők már korábban jelezték, hogy - legalábbis szelektív - nem törlesztővé válásnak tartanának minden olyan kísérletet, amely annak kikényszerítésére irányulna, hogy a bajba jutott euróövezeti országok kisegítésében a magánszektorbeli kötvénybefektetők is vegyenek részt, veszteségeket vállalva.

A Moody's Investors Service éppen e hét elején adott ki Londonban új figyelmeztetést erről, közölve, hogy ezt a növekvő kockázatot tükrözte Portugália múlt héten bejelentett leminősítése is.

A Moody's múlt kedden - államadósok esetében szokatlanul agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel - megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Portugáliától, az addigi "Baa1"-es szintről "Ba2"-re süllyesztve a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát. A cég a leminősítés során kihagyta a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2"-es - már nem befektetési ajánlású - portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

A Moody's e héten kiadott figyelmeztetése szerint "mind világosabbá válik", hogy a magántőkepiacok még hónapokig, sőt akár évekig is zárva maradhatnak a bajban lévő euróövezeti szuverén adósok előtt, és hosszú ideig szükség lesz az EU, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására. A hitelminősítő  szerint azonban valószínűtlen Görögország és a válságban lévő többi euróövezeti szuverén adós "vég nélküli" külső támogatása is, és ez önmagában még tovább késleltetheti Görögország, Írország és Portugália visszatérését a magántőkepiacra.

Az adósságpiaci szereplők már a Moody's keddi leminősítése előtt sem tartották befektetési szintűnek az ír szuverén adósság minőségét. Erre utalt, hogy az ír  államadósság-törlesztési kockázatra köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi késői londoni kereskedésben ezer bázispont - tízmillió euró ír államadósságra egymillió euró - környékén járt, miközben a magasan elsőrendű befektetési besorolással ellátott Németország CDS-díjszabása 56 bázispont, vagyis tízmillió euró német szuverén adósságra alig 56 ezer euró körül mozgott a CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's még a befektetési ajánlású "BBB" sávban tartja az ír szuverén adósság besorolását.

Írország a CMA múlt héten ismertetett új, második negyedéves összesítésében a világ öt, befektetői szempontból legkockázatosabb adós országa között szerepelt, Görögországgal és Portugáliával együtt. E három valutauniós ország a CMA DataVision új listája alapján kockázatosabb adós volt az idei második negyedévben, mint Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnám.