A Mol jogszerűen irányítja az INA-t

2011.07.23. 11:17

Törvényesen szerezte meg az INA irányítási jogait a Mol, közölte a horvát versenyfelügyelet állásfoglalására hivatkozva szombaton az index.hr hírportál. A hatóság az INA négy, a horvát kormányt képviselő felügyelőbizottsági tagjának múlt hónapban küldött indítványára válaszolva adta ki állásfoglalását.

Davor Stern, Gordana Sekulic, Damir Vandelic és Maja Rilovic azt kérte a versenyfelügyelettől, hogy vizsgálja felül a saját, 2009-ben hozott határozatát. A hatóság akkori döntésében kimondta, hogy a Mol jogosan birtokolja az INA menedzsmentjogait. Az új közlemény szerint a közigazgatási eljárásról szóló törvény alapján nincs meg a feltétele annak, hogy a hatóság felülvizsgálja ezt a 2009-es döntését.

Az állásfoglalást a felügyelet megküldte Jadranka Kosor miniszterelnöknek, Duro Popijac gazdasági miniszternek és a horvát törvényhozásnak is.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) ugyanakkor arról számolt be, hogy az ellenkezések dacára a horvát kormány tagjai - a gazdasági, a pénzügyi, a külügyi, az igazságügyi és a mezőgazdasági-vidékfejlesztési miniszter, valamint Davor Stern felügyelőbizottsági elnök - a napokban titokban találkoztak az államügyészség vezetőivel, hogy a Mollal és az INA-val kapcsolatos ügyben tájékozódjanak. A televízió nem hivatalos értesülései szerint a megbeszélések témája volt, hogy miként védhetők meg a horvát érdekek az olajtársaságban, illetve miként lehet újratárgyalni a gázüzletággal és a részvényesi szerződéssel kapcsolatos témákat.

Arról nem esett szó, hogy a Mol miként kaphatta meg az INA irányítási jogait, mert az Ivo Sanader volt miniszterelnök elleni nyomozás még folyik. A híradás felidézi, hogy a gyanú szerint 10 millió euró kenőpénzt fogadott el a volt kormányfő az irányítási jogok átengedéséért.