Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Közel a megállapodáshoz az amerikai adósságkorlát

2011.07.31. 18:40
Általános egyetértés alakult ki akörül a kétlépcsős terv körül, amelynek révén megemelhető az amerikai kormányzat törvényes adósságkorlátja, és az Egyesült Államok elkerülheti a technikai fizetésképtelenséget - ezt mondta vasárnap az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója, David Plouffe az NBC televízió "Meet the Press" című műsorában.

A Reuters szerint a Fehér Ház ezzel most első ízben vélekedett úgy, hogy a republikánus és a demokrata párti törvényhozók közel vannak a megállapodáshoz.

"Nagyon közel vagyunk" - mondta a szenátusi ellenzéki republikánus kisebbség vezetője, a Mitch McConnell is a CNN "State of the Union" című műsorában. Arra a kérdésre, hogy még vasárnap - tehát a hétfői tőzsdenyitások előtt - sikerül-e dűlőre jutni, azt felelte: "Hamar".

Közben az amerikai szenátus már készül egy előzetes próbaszavazásra az ügyben; a szavazás közép-európai idő szerint vasárnap este hét után kezdődik. Ebből kiderül, kiket és mennyire kell még megdolgozni ahhoz, hogy a keddi határidőig lebonyolíthassák a hivatalos, "jogerős" szavazást is.

"Már világos, hogy az első szakaszban meglesz az adósságkorlát-emelés, és első lépcsőben az egybillió dolláros kiadáscsökkentés, aztán ott lesz egy bizottság, amely majd jelentést tesz egy egyensúlyos deficitcsökkentésre" - sebtében ekként körvonalazta a kibontakozó megoldást az elnöki főtanácsadó.

Részleteiben ez azt jelenti, hogy a Fehér Ház és a törvényhozók az adósságkorlát azonnali, körülbelül egybillió dolláros emelésében, és összesen körülbelül 3 billió (háromezer milliárd) dollárnyi kiadáscsökkentésben egyeznek meg.

Első lépcsőben azonnal levágnak a kiadásokból ugyanannyit, amennyivel az adósságkorlátot emelik, azaz egybillió dollárt, majd a második lépcsőben egy kongresszusi különbizottság javaslatokat tesz további megtakarításokra várhatóan 2 billió dollár erejéig. Ezek főleg a katonai kiadásokat és az idősek egészségügyi programját (Medicare) érintenék. Ezzel a demokrata párt népszerű szociális programokat kockáztat a jövő évi elnökválasztás előtt.

A mostani adósságkorlát-emelés elvi érvénye 2013 elejéig tart majd, azaz átível a jövő - elnökválasztási - éven. Ez a demokraták egyik fő követelése volt. A kormány és vele az elnök pártját alkotó Demokrata Párt, amely a szenátusban többségben, a képviselőházban kisebbségben van, ellenben lemondott az adóemelésről. A republikánusok mereven ellenezték az adóemelést mint a költségvetési deficitcsökkentés egyik eszközét, miközben mindkét párt elengedhetetlennek tartja a hiány meggyőző csökkentését az adósságkorlát emelésének feltételéül.

Úgy tűnik, dolgoznak egy mechanizmuson is, amely a bizottság javaslatainak megszavazására kényszerítené a törvényhozókat, mert ha nem, akkor automatikus, mindent érintő kiadás zárolások lépnének életbe. E mechanizmus részletei még vitásak.

Mindazonáltal "a fizetésképtelenségre sokkal kisebb az esély, mint akár csak tegnap, mert a vezetők szóba álltak egymással, és konstruktívan beszélgetnek" - mondta egy szenátor szintén a CNN-nek vasárnap.

A mindenkori, törvényben rögzített adósságplafon az amerikai kormány pénzügyi működésének kerete: a plafonig külön törvényhozási felhatalmazás nélkül vállalhat kötelezettségeket, vehet föl hitelt, de ha a plafont áttöri, akkor onnantól szinte minden centhez külön engedély kell a honatyáktól.

A legutóbbi, tavaly februári emelés óta az adósságplafon 14,294 billió dollár. Ehhez képest az amerikai kormány teljes adóssága - a szövetségi kormányzaton kívüli természetes és jogi személyekkel szemben, illetve a kormány által adminisztrált jogi személyekkel szemben - 14.342.865.885.306 dollár és 46 91 cent, azaz kerekítve  
14,343 billió dollár volt már múlt héten csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium utolsó összesítése szerint.

Ez 98,7 százalék a tavalyi amerikai GDP-hez képest.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft