Behajtóhadsereg az Allée-ban

2011.08.05. 16:01 Módosítva: 2011.08.05. 18:59
Fekete ruhás behajtósereg jelent meg pénteken délelőtt az Allée bevásárlóközpont Electro World áruházában és délután négy tájban még ott is tartózkodtak a bezárt boltban. Rendőrök nincsenek a helyszínen, és egyelőre az sem világos, hogy kinek tartozik a csődhelyzetben lévő, egykori elektronikai áruházlánc.

Elfoglalták az Electro Worldöt és pakolják az árut. 180 millió forinttal tartozik az Electro World, méghozzá magának az Allée-nak, ezt próbálják meg most behajtani - írja a privatkopo.hu, de egyelőre semmilyen más forrás sem erősítette meg ezt az értesülést. A pláza sajtósa kérdésünkre kifezetetten tagadta, hogy az ő üzemeltetőjüknek tartozna az Electro World.

Ami biztos, hogy pénteken sok, fekete ruhát - pólót vagy öltönyt és piros nyakkendőt viselő - behajtó jelent meg a boltban, majd elkezdték felmérni és elszállításhoz összecsomagolni az árukészletet. Az eddigi biztonsági szolgálat egyik munkatársa elmondta, hogy reggel kinyitottak, majd ketten voltak a boltban, amikor az "ezer" fekete ruhás megérkezett. Ők úgy értelmezték a történteket, hogy a régi biztonsági szolgálat átadja a boltot az újnak. A Horizone emberei udvariasak voltak, nem történt semmiféle atrocitás.

A privvatkopo.hu rendőrök jelenlétéről is ír, délután rendőrt már nem lehetett látni a helyszínen.

Az Electro World az utóbbi időben kifejezetten drámai helyzetbe került, bár a hazai piacon való megjelenésük óta amúgy is minden évben veszteséget termelt a cég. Emiatt az első tulajdonos, a brit Dixons Group 2008 őszén a bezárásról szóló híreket követően megvált a hálózattól, akkori másfélmilliárdos adósságállományával együtt. Az új tulajdonos a ciprusi bejegyzésű EW Electro Retail Ltd. lett, ami a romániai bejegyzésű TechnomarketDomo Holding érdekeltségébe tartozik. Azóta a tulajdonosi kör tovább bővült az NTP Elektroweb Kereskedelmi Kft.-vel.

Az óriási adósságállomány oka, hogy túl nagy helyiségeket béreltek rengeteg alkalmazott foglalkoztatása mellett, olyan helyeken is, ahol azt az egyes üzletek forgalma nem indokolta. A Napi Gazdaság megfigyelései szerint márciusban például elvétve akadt autó a budaörsi áruház parkolójában.

Korábbi 13 üzletükből először a dunakeszit zárták be 2010 novemberében, arra hivatkozva, hogy a Megyeri híd átadása miatt értelmetlenné vált az üzemeltetése, hiszen a híd másik hídfőjénél, Budakalászon is van egy üzletük.

Erre idén február végén a fent említett budakalászi áruházban is lehúzták a rolót. Aztán hirtelenjében becsukták a nyíregyházi, a győri és a budaörsi üzletet is. Utóbbi az első magyarországi boltjuk volt, amit elmékezetes tömegjelenet után nyitottak meg. Az electroworld.hu-n azt írják, hogy a honlap fejlesztés alatt áll, lejjebb pedig 12 üzlet listája szerepel, olyanoké is, amik már hónapok óta zárva tartanak.

Februárban az EW csődvédelmet kért a fővárosi ítélőtáblától, amit illetékesség hiányában elutasítottak, mivel a cég korábbi székhelye Budaörsön volt. A döntés ellen fellebbeztek, azzal indokolva, hogy tavaly októbertől új székhelyük van, immár Budapesten. A március végi sajtótájékoztatón az új vezérigazgató, Nagy Károly András elmondta, hogy ideiglenes fizetési moratórium alá vonták a kft.-t, ahonnan már csak egy lépésre van a csődvédelem. Ebben az esetben pedig lehetségessé válik a hitelezőkkel való megállapodás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy hónappal ezelőtt házkutatást tartottak az elektronikai cikkeket árusító lánc székházában, a korábbi elnök-vezérigazgató, Polgár Csaba siófoki házában, és a jelenlegi vezérigazgató Nagy Károly András 2700 négyzetméteres luxusvillájában is, ám a hivatal ennél több részletet nem közölt, a nyomozás érdekeire való tekintettel. A privatkopo.hu információi szerint felmerült a gyanú, hogy a vállalat egy több százmillió forintos számlacsalási ügybe keveredett egy Bender-Log Zrt. nevű cégen keresztül.

A helyszínen azt az információt kaptuk, hogy az Electro World részéről kizárólag Nagy Károly András tud nyilatkozni, de a cég központi száma nem csöng ki. A Privát Kopó részletes cikkben foglalkozott már személyével annak apropóján, hogy az adócsalási ügy kapcsán nyomozott nála a NAV, és kiderült, a cégvezér százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket és vállalkozásokat. Nagy Károly András milliókat kért kölcsön azt ígérve, befekteti a pénzt, de azt a cikk szerint nem adta vissza nekik soha, ő pedig a cikk szerint budakeszi luxuspalotában tengeti életét, miközben az elektronikai eszközöket forgalmazó áruházlánc teljesen fizetésképtelen lett. Az egyik kárvallott már rendőrségi feljelentést tett ellene, bár Nagy Károly András Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége által kiállított diplomata-útlevél mellett - rendőrségi tudósítói igazolvánnyal is rendelkezik.