Zoellick: Kínának szerkezeti reformokra van szüksége

2011.09.04. 18:01

Az ősszel újabb veszélyes időszakba juthat a világgazdaság - mondta Robert Zoellick, a Világbank elnöke, aki szerint miközben a világ más nagy gazdasági központjai lassuló növekedéssel és bizalomhiánnyal szembesülnek, a növekedési motor Kínának szerkezeti reformokat kell végrehajtania.

Zoellick, aki a hétvégén egy Kína kilátásaival foglalkozó pekingi konferencián nyilatkozott, úgy vélte, hogy az ország a következő 15-20 évben  nagy eséllyel a világ magas jövedelmű országai közé kerülhet. Ugyanakkor Kínára jelenleg alulról és felülről egyaránt nyomás nehezedik: alulról az alacsony bérű országok támasztotta verseny, felülről pedig magas jövedelmű államok innovációs és technológiai versenye.

Hangsúlyozta, hogy az Európában és az Egyesült Államokban hozott gazdaságpolitikai döntések mellett immár a Kínában születő döntések is az egész világgazdaságot befolyásolják.

Zoellicknél borúsabb forgatókönyvet vázolt a világgazdaság számára az euróövezet esetleges felbomlásának esetére Gerrit Zalm, korábbi holland pénzügyminiszter. Zalm, aki 12 évig vezette a pénzügyi tárcát Hollandiában, egy hétvégi tv-nyilatkozatában úgy vélte, hogy a múlt század harmincas éveinek válsága - vagyis az 1929-33-as világválság - "semmi ahhoz képest, ami akkor következne, ha az euróövezet esetleg szétesne".

Zalm nem ért egyet azokkal, aki kitennék Görögországot az euróövezetből, mert ez végeláthatatlan sorozatot indítana el: Olaszország, Írország, Portugália, majd más országok kilépésének követelésével, és végső soron csak a legjobban teljesítők, így például Németország és Hollandia maradhatna az övezetben.