A magyar kormány ellen lobbiznak Európában az osztrákok

2011.09.23. 22:50

Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke szerint a frankfurti székhelyű Európai Központi Banknál (EKB) "abszolút negatívan" ítélik meg a magyar kormánynak a devizahitelek egyösszegű, kedvezményes árfolyamon történő törlesztésére vonatkozó javaslatát.

Nowotny, az EKB kormányzótanácsának tagja egy keddi frankfurti ülésre hivatkozott pénteken, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves rendes közgyűlésén, ahol újságíróknak nyilatkozott. Szavait az APA osztrák hírügynökség idézte.

A jegybankelnök elmondta: munkacsoportot hoztak létre, amelynek feladata világossá tenni, hogy a magyar kormány által javasolt eljárásmód európai szinten nem elfogadható.

Nowotny kijelentette: Ausztriának meg kell akadályoznia, hogy más európai államok is az osztrák bankok kárára cselekedjenek, ahogy ezt Magyarország teszi. "Ez egy rendszerkockázati probléma, amelyben az EKB-nak állást kellene foglalnia" - mondta Nowotny.

Az osztrák pénzügyminisztérium államtitkára, Andreas Schieder szintén kritikával illette Washingtonban a magyar kormány terveit, amelyek szerinte nem vesznek tudomást "sem az európai szokásokról, sem az európai jogi keretekről".

Nowotny szerint a magyar kormány közép- és hosszabb távon is árt magának a törvényjavaslattal. "Egy ország, amely magánjogi szerződésekbe nyúl bele, jelentősen ront szavahihetőségén" - fogalmazott a közgazdász.