Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A Moody'st aggasztja a végtörlesztés

2011.09.27. 19:34

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő keddi értékelése szerint "aggasztó precedenst" teremt a magyarországi jelzálogszerződések módosítása.

A kedden Londonban kiadott, elsősorban pénzügytechnikai jellegű hitelpiaci elemzés felidézi, hogy a törvénymódosítás lehetővé teszi a devizaalapú hitelek csökkentett árfolyamú végtörlesztését.

A Moody's szerint a törvényi módosítás "bizonytalanságot okoz" a jövőbeni jogi fejleményekkel kapcsolatban, és ez hatással lehet a magyarországi fedezettkötvény-programok mögötti biztosítékok értékével kapcsolatos "piaci érzetre".

A Moody's szerint a törvénymódosítás felveti az eseménykockázat lehetőségét, mivel lehetővé teszi a jelzáloghitel mint biztosíték értékének csökkenését a piaci szintek alatti árfolyamokon történő törlesztés engedélyezésével.

E törvénymódosítás után nem zárhatók ki olyan további változtatások, amelyek szintén lehetővé teszik a fedezett kötvények biztosítékául szolgáló jelzáloghitelek értékcsökkenését - vélekedtek keddi londoni helyzetértékelésükben a Moody's pénzügyi szakelemzői, akik szerint a jelzáloghitelek refinanszírozási kockázatait ez különös mértékben érintheti.

Az az érzet, hogy immár még valószínűbbek az ilyen jellegű jogszabályi módosítások, elég lehet e piaci termékek kockázati prémiumainak emelkedéséhez - áll Moody's elemzésében.