Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Magyar bankokat vett leminősítési felülvizsgálat alá a Moody's

2011.10.04. 23:57

Magyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá a Moody's Investors Service a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekre hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjeli, londoni bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások esetében kezdett leminősítési felülvizsgálat hét magyar bankot érint; közülük hatnak az önálló pénzügyierő-besorolása is felülvizsgálat alá került.

A Moody's leminősítési felülvizsgálatai a OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.

A hitelminősítő indoklásban közölte, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek egyösszegű, piaci árfolyam alatti végtörlesztését engedélyező törvény miatt vette felülvizsgálat alá e bankokat.

A cég saját becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyit is felemészthet a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájából, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.

A végtörlesztési törvény várható hatásaival a múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is külön elemzésben foglalkozott. E cég becslése szerint ha a magyar devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.

A Fitch múlt heti elemzése szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, így egyes cégek az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Mindemellett az intézkedés a Fitch Ratings szerint "veszélyes precedenst teremt" más olyan közép- és kelet-európai országok számára, amelyekben szintén magas a devizaalapú hitelállomány.

A Moody's Investors Service a banki felülvizsgálatok kedd esti bejelentéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor "erősen bizonytalannak" nevezte a végtörlesztési lehetőséggel élő devizahitelesek várható számát, mivel a cég szerint sok jogosult nem lesz képes, vagy nem akar majd csatlakozni a programhoz. A végtörlesztés ugyanis függ attól, hogy a "feszített" pénzügyi helyzetben lévő hitelesek tudnak-e elégséges készpénz-megtakarítást mozgósítani, vagy olyan bankokat találni, amelyek hajlandók forintalapú refinanszírozást nyújtani. Emellett a forintalapú hitelek átlagos kamata jóval magasabb a devizaalapú hitelekénél - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő megfogalmazása szerint a végtörlesztési jogszabály "komoly mértékű elmozdulást jelent a szerződési törvényesség elveitől". Ez - valamint a tavaly óta meghozott egyéb kormányzati intézkedések, köztük a bankokra kivetett különadó, és a hátralékos jelzálogadósok hitelfedezeti ingatlanainak visszabirtoklását továbbra is korlátozó előírások - fokozzák a hitelintézetekre nehezedő nyomást, és mind bizonytalanabbá teszik a magyar bankok rendszerszintű támogatásának valószínűségét - áll a Moody's elemzésében.

Ez utóbbival kapcsolatban a cég kifejti, hogy a magyar bankrendszer mintegy 80 százalékát külföldi bankok birtokolják. Egyes anyabankok számára a magyarországi tevékenység szélesebb körű, közép- és kelet-európai hálózat részét képezi, amelyből eredményük egy bizonyos hányada származik.

A Moody's nem számít arra, hogy az általa besorolásokkal ellátott magyarországi bankok külföldi tulajdonos bankjai "azonnal módosítanák" elkötelezettségüket Magyarország mellett. A hitelminősítő szerint azonban ezeknek a bankoknak a stratégiai prioritásaira, valamint költség-haszon meggondolásaira egyre inkább hatást gyakorolnak a kormány olyan döntései, amelyek bonyolultabbá, és a külföldi befektetők számára kevésbé vonzóvá teszik a magyarországi üzleti környezetet - áll a banki felülvizsgálatok bejelentéséhez fűzött elemzésben.