Átalakítják a bérezést a NAV-nál

2011.10.07. 17:17

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosítását. A módosítás egyik célja, hogy összehangolja az adóhivatali dolgozók és a pénzügyőrök illetményét.

Az indoklás kiemeli, hogy az adóhivatal és a pénzügyőrség ez év elejei összevonásakor a szabályozás nem vette kellően figyelembe a két szféra sajátos jellemzőit. Így a pénzügyőrök illetményénél elmaradt a megszokott, beosztáshoz kötött kiegészítés.

A közszférában a bérezés formája az, hogy van egy alapösszeg – amelyet az éves költségvetési törvény vagy megemel, vagy változatlanul hagy – és a hierarchiában elfoglalt helytől függően, szorzószám határozza meg a valós bért. Az alapilletmény jelenleg 38.650 forint.

A NAV elnökének a szorzója 14,5, az elnökhelyettesé 11,5 míg a szakfőigazgatóé 9,95 – és ennyi marad jövőre is. Ettől alacsonyabb beosztásnál változik a szorzó, például a főigazgató szorzója 9-ről 8,1-9-re, a főosztályvezetőé pedig 8-ról 7,2-8-ra módosul.

Új elemként került be a bérezésbe az illetménypótlék, amely készenlét, éjszakai munka, veszélyesség esetén, illetve gépjármű vezetéséért jár. A veszélyességi pótlék a havi illetmény 45, míg a gépjárművezetői pótlék a 13 százaléka.

A módosítási javaslat szerint a pénzügyőrök 3 évenként összesen 12 hónapra vezényelhetők más szolgálati helyre, holott a hivatásos fegyveres állományban dolgozók – az általános szabályozás szerint – 3 évenként összesen 6 hónapra.

A pénzügyőröknél a 6 hónapon túli folyamatos vezényléshez szükséges az érintett hozzájárulása, míg a rendőröknél 3 hónap a határ. Ezt követően a pénzügyőrök 6 hónapon belül nem vezényelhetőek más szolgálati helyre. A rendőrök esetében 12 hónap ez az idő.