Márk
13 °C
28 °C

Bokros Lajos: A kormány ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikát folytat

2011.10.07. 16:40

Bokros Lajos európai parlamenti képviselő szerint a kormány ésszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikát folytat, amely ezért teljes mértékben eredménytelen, a kormánynak a saját meghirdetett céljai közül egyetlen egyet sem sikerült elérnie, vagy megközelítenie.

Bokros Lajos mindezt a Szabadság és Reform Intézet (SZRI) pénteki budapesti sajtótájékoztatóján mondta, mely intézet kuratóriumának elnöke. A volt pénzügyminiszter szerint sem növekedés nem lett, "sem munkahely, sem költségvetési egyensúly, sem jólét nem keletkezett."

Bokros Lajos emellett "becstelennek" is nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, mert az növekedést, munkahelyeket, az államadósság csökkenését és jólétet ígér, de ennek épp ellenkezőjét valósítja meg.

A volt pénzügyminiszter a tájékozatón felolvasta állásfoglalását a kormány gazdaságpolitikájáról, úgy érvelt: a mostani kormánypárt szerint a globalizáció és a szabadságelvű, piaci alapú nyugati világgazdaság megbukott, eljött a nagy és erős állam ideje, "a piacok működését alapvetően meghatározó, a vállalatok életébe mélyen beavatkozó kormányok kora".

"Az állam közvetlenül irányítja nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is, államfüggő alattvalókra, vállalkozókra, nemzeti középosztályra van szüksége" - emelte ki Bokros Lajos. Véleménye szerint a mostani kormánypártok a kínai-orosz államfelfogást akarják érvényesíteni Magyarországon, holott ez nálunk, "egy kicsi, nyitott és felzárkózni kívánó gazdaságban teljesen értelmetlen."