Leminősítették Olasz- és Spanyolországot

2011.10.07. 18:45

Olaszországot és Spanyolországot is leminősítette pénteken a Fitch Ratings, az "egyre intenzívebbé váló" euróövezeti adósságválság hatásaival indokolva a döntést.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Spanyolország hosszú távú államadósság-besorolását a Fitch Ratings "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új, egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői osztályzaton.

Olaszország esetében a cég azzal a véleményével indokolta a leminősítést, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé válása nagy pénzügyi és gazdasági sokkot jelent, amely gyengíti Olaszország szuverén kockázati profilját.

Spanyolország leminősítésének indoklásában a cég az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemeli azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire.