Nem vállalnak női kvótát a német cégek

2011.10.17. 20:07
 

Elutasították a német nagyvállalatok a német kormány több  miniszterének azt a követelését, hogy kötelező kvótát vállaljanak a nők arányára vezető testületeikben.

A DAX tőzsdei indexet alkotó harminc német nagyvállalat  képviselői hétfőn egyfajta válságtanácskozást tartottak a Merkel-kormány illetékes - történetesen női - minisztereivel, a konzervatív Ursula von der Leyen  munkaügyi és Kristina Schröder családügyi miniszterrel. A nők vezetési jogainak leghatározottabb képviselője a hétgyermekes munkaügyi miniszter volt, aki úgy vélte, hogy a nők fokozottabb szerepvállalása a vállalatok elnökségében, illetve igazgatótanácsában hozzájárulhat Németország nemzetközi tekintélyének és gazdasági vonzerejének növeléséhez.

Von der Leyennél mérsékeltebb követeléssel állt elő a családügyi miniszter, aki azt sürgette, hogy a vállalatok kvóta nélkül vállaljanak elvi kötelezettséget a nők vezető pozíciókban történő foglalkoztatására, és vállalásaik teljesítéséről minden év végén a nyilvánosság előtt számoljanak be. Kristina Schröder ugyanakkor azzal az indítvánnyal állt elő, hogy a vállalásaikat nem teljesítő cégek 25 ezer euróig terjedő pénzbüntetést fizessenek.

Egy harmadik női miniszter, a liberális  igazságügyi viszont szembeszállt társaival, és minden fajta kvótát elutasított. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger úgy vélte, hogy mindezt teljes egészében az illetékes vállalatokra kell bízni.

A hétfői tanácskozáson az érintett "DAX-vállalatok" semmifajta kötelezettséget nem vállaltak. Képviselői csupán arra tettek ígéretet, hogy legkésőbb 2020-ig  maximum 35 százalékig növelik a vezető beosztásban lévő nők arányát. Értesülések szerint a vállalatok eltérő véleményen voltak, a gépgyártó MAN-konszern legfeljebb 10-12 százalékról volt hajlandó beszélni, az Adidas ezzel szemben még a 35 százalékot is reálisnak tartotta.

Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter csalódással vette tudomásul az újabb elutasítást. A mérsékeltebb követeléseket hangoztató családügyi miniszter viszont a helyzet javítását célzó, előremutató lépésről beszélt.

Németország a vezető gazdasági pozíciókban lévő nők arányát illetően az uniós tagállamok sorában hátul kullog. Az elnökségekben ez az arány 3,7, míg az igazgatótanácsokban 11 százalékos.

A gazdaság ezen a téren jelentős mértékben elmarad a politikától.  Ennek kapcsán elég emlékeztetni arra, hogy Németország élén - először az ország történetében - női kancellár áll, és Angela Merkel öt női minisztert vett maga mellé.