1570 milliárd forint hiány az első kilenc hónapban

2011.10.24. 18:14
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. első kilenc havi hiánya 1570,6 milliárd forintra teljesült, amely a törvény által módosított előirányzat 132,6 százalékát jelenti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn a kormany.hu internetes oldalon. A központi költségvetés 18,6 milliárd forintos többlettel zárt szeptemberben.

A NGM tájékoztatása szerint az államháztartás központi alrendszerének szeptember havi hiánya 25,9 milliárd forint lett. Ezen belül a központi költségvetés 18,6 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 32,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 11,9 milliárd forintos deficittel zártak.

A tárca közölte: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni, így az év hátralevő részében is mellőzik. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező ágazati különadó bevétellel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használják. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 111,8 százaléka.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének első kilenc havi deficitje 1.089,1 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 122,4 százalékát teszi ki. Az elmúlt évben az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi hiánya 7,7 milliárd forintot tett ki.

Az NGM közleménye alapján az államháztartás 2011. évi hiányának időarányosnál magasabb alakulását jellemzően egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forintos összegének teljesítésére az év végi hónapokban kerül majd sor.

Az NGM közleménye leszögezi: mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés hiánycélját.

A tárca szerint a központi költségvetés szeptember havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 32 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek. A magasabb teljesülés hátterében a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok előző évit meghaladó bevételi többletei állnak. A növekedés egyrészt a kormányhatározatok alapján elrendelt maradvány-átvételeknek, másrészt pedig az uniós programokon belül a Regionális Operatív Programoknál az uniós bevételek utólagos elszámolásának köszönhető.

Az NGM arról is szólt, hogy a központi költségvetés szeptember havi kiadásai 18,5 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez főként a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai növekedésének tudható be.

A többletet egyrészt a kormányhatározatok által előírt fejezeti maradványszámlákhoz történő befizetések és különféle pénzeszközátadások, másrészt pedig az uniós programok felfutásai okozzák.

A tárca szerint a kamatkiadások 2011 szeptemberében 51,3 milliárd forintot tettek ki, 20,6 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában. A kamatbevételek pedig 15,2 milliárd forintot értek el, 3,2 milliárd forinttal haladták meg az előző évit. A nettó kamatkiadások (36,1 milliárd forint) összességében 17,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.

Az államháztartás első kilenc havi adatsora alapján a központi büdzsé bevételei 5.926,115 milliárd forintot tettek ki, amely a törvényben módosított előirányzat 73,1 százaléka.

Ebből a gazdálkodó szervezetek befizetései az idei első kilenc hónapban 724,082 milliárd forintra rúgtak, amiből a társasági adóbefizetés 154,378 milliárd forintot ért el.

A pénzügyi szervezetek különadóként, ismertebb nevén banki különadóként 143,066 milliárd forintot fizettek be a büdzsébe az első kilenc hónapban, ágazati különadóként az érintett cégek 92,97 milliárd forintot utaltak át a büdzsébe. Egyszerűsített vállalkozói adóként 86,454 milliárd forint érkezett a büdzsébe ez év szeptember végéig.

A fogyasztáshoz kapcsolt adókként 2.405,028 milliárd forint érkezett a büdzsébe, ebből általános forgalmi adóként 1.761,33 milliárd forintot könyveltek el, az éves előirányzat 70,8 százalékát. A jövedéki adóbefizetés 617, 637 milliárd forintot tett ki.

A lakosság szja-ként 1.023,296 milliárd forintot fizetett be a büdzsének, az illetékbefizetések 55,667 milliárd forintot tettek ki.

A központi büdzsé kiadási 7.291,803 milliárd forintra, az éves előirányzat 78,8 százalékára rúgtak. A kamatkiadások az első kilenc hónapban 803,733 milliárd forintot értek el.

Így a központi költségvetés hiánya - pénzforgalmi szemléletben -1.365,692 milliárd forint volt az idei első kilenc hónapban.