Az áfaemelésből költenének kormánypárti képviselők

2011.11.04. 18:30
Több pénzt kapnának a fogyasztóvédelmi békéltető testületek, több jutna a vasúti hidak felújítására, a környezetvédelemre, és egyáltalán egy minimális összeget kapnának az erdei kisvasutak is - a jövő évi költségvetéshez beadott kormánypárti módosító javaslatok egyik forrása a magasabb áfa-bevétel lenne.

Lázár János frakcióvezető (Fidesz) 1 milliárd forintot javasol a Pest megyei Bíróság épületének a felújítására, és ugyanennyit egy új kerületi bíróság kialakítására - ezekre nem volt támogatás az eredeti változatban. Az ügyészség pedig a 32,3 milliárd támogatás mellé további 1,9 milliárd forintot kapna. A bevételi oldalon az illeték bevételeket növelné a frakcióvezető, az eredeti 102,5 milliárdról 110,3 milliárd forintra. Egy másik javaslatában további 1,2 milliárd forintot juttatna az ügyészségnek, amelyet a Honvédelmi Minisztériumtól venne el. Az indok: a katonai ügyészségek egészében elkerültek a HM-től.

Spaller Endre (KDNP) 300 milliót venne el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 1,8 milliárd forintos támogatásából, és azt a békéltető testületeknek adná, amelyek támogatása így 400 millió forintra növekedne.

Lázár János a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garancia ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségére szolgáló 22,2 milliárd forintból több kisebb tételt növelne. Így például a garanciára szolgáló pénzből adna 200 milliót a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálatnak.

Manninger Jenő (Fidesz) a vasúti hidak és acélszerkezetek felújítására adna 5,1 milliárd forintot, a kormány által beállított 100 ezer forint mellé. A pénzt az áfa-bevétel növelésével teremtené elő.

Sebestyén László (Fidesz) az állam tulajdonosi felelősségével kapcsolatos környezetvédelmi feladatok finanszírozását növelné 6,25 milliárd forinttal, összesen 22 milliárdra. Az ellentétel itt is az áfa-bevétel növelése, akár Bánki Erik (Fidesz) javaslatánál, aki 2 milliárddal, 12 milliárdra emelné a turisztikai célelőirányzatot. Rogán Antal is a növekvő áfa-bevételből fedezné a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca rekonstrukcióját.

Harrach Péter (KDNP) az erdei kisvasutak üzemeltetésére adna 30 millió forintot (erre a célra a kormány nem tett előterjesztést). A forrás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, infokommunikációs szolgáltatások sora lenne, amelyen még így is maradna több mint 17 milliárd forint.

A közgyógyellátás 19,5 milliárdjából venne el 1,7 milliárdot Jánosiné Bene Ildikó (Fidesz). Az így megtakarított pénzt a gyógyszertárak juttatására fordítaná, a betervezett 1 milliárd forint mellé.