Pénzmosás-szakértők jártak a Vatikánban

2011.11.26. 21:12

Egy héten át tartó tárgyalás-sorozat után távoztak azok a pénzmosás-szakértők a Vatikánból, akik a szentszék könyvelését vizsgálták, és a katolikus egyház vezetőivel arról tárgyaltak, miként lehet biztosítani, hogy a Vatikán belső rendelkezései megfeleljenek a nemzetközi előírásoknak. A látogatásról készült jelentés kiértékelést az Európa Tanács 2012-ben tűzi napirendre, közölte a Vatikán sajtóirodája.

A vizsgálatra azt követően került sor, hogy az olasz államügyészi hivatal utasítást adott a Vatkáni banktól még 2010 szeptemberében lefoglalt 23 millió euró zárlatának feloldására. Az olasz gazdasági rendőrség tavalyi vizsgálata során azért foglalták le a mintegy 7,2 milliárd forintnyi eurót, mert azt a bank a feladó vagy a kedvezményezett megnevezése nélkül próbálta elutalni. A bank két vezető tisztségviselőjét letartóztatták, de később vádemelés nélkül szabadlábra helyezték mindkettőjüket.

A Vatikán közleményben tagadta, hogy hivatalos bankja pénzmosással próbálkozna, és félreértést emlegetett, azóta viszont olyan törvényeket hoztak, melyek sokkal szigorúbban szabályozzák a bank működését, mint korábban, és melyek megfelelnek az Európai Unió pénzügyi rendelkezéseinek.