Negatívra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

2011.11.29. 00:01

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az Egyesült Államok hosszú távú államadós-osztályzatának kilátását az eddigi stabilról hétfőn a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő egyben megerősítette az Egyesült Államok hosszú futamidejű szuverén kötelezettségeinek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását és a rövid távú adósságok "F1 plusz" osztályzatát.

A negatív kilátás a bejelentéshez fűzött elemzés szerint azt tükrözi, hogy miután eredmény nélkül végződött az 1200 milliárd dolláros deficitcsökkentési terv kidolgozásával megbízott kétpárti kongresszusi bizottság tárgyalássorozata, a Fitch egyre kevésbé bízik olyan államháztartási intézkedések megfelelő időzítésű életbe léptetésében, amelyek az amerikai közfinanszírozás fenntartható pályára állításához és az amerikai "AAA" adósosztályzat fenntartásához szükségesek.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már augusztusban leminősítette az amerikai államadós-besorolást, "AA plusz"-ra rontva "AAA"-ról a hosszú távú államadós-besorolást. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.  • Tippek
  • Árfolyam