Kihallgatta Hernádit az ügyészség

2011.12.19. 11:46

November 29-én hallgatta ki tanúként Budapesten a Központi Nyomozó Ügyészség Hivatala a MOL-INA-korrupciós üggyel kapcsolatban Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját  számolt be a zágrábi Jutarnji List vasárnapi számára hivatkozva a Serbia Insajd.

A kihallgatáson a MOL-vezér elmondta, hogy nagyon nehezen tudott közvetlen kapcsolatot kiépíteni Ivo Sanader akkori horvát kormányfővel. A MOL egy lobbistát keresett az akkor regnáló horvát kormányhoz, és Wim Van Velzen, az Európai Néppárt egykori alelnöke volt az, aki tanácsadóként mindezt el tudta érni. Wim Van Velzen ugyanis Sanader tanácsadójaként is ténykedett. 2004-ben sikerült az első találkozót összehozni Hernádi és Sanader között, ugyanis az akkori horvát miniszterelnök az összes korábbi megkeresést következetesen elutasította.

Az első megbeszélés meglehetősen rideg légkörben zajlott. Sanader a MOL előretörését az INA-ban kormánya mozgásterének korlátozásaként élte meg és egyáltalán nem volt nyitott a MOL többségi részesedésszerzésében az INA-ban, viszont Sanader kormányának jól jött a további INA tulajdonrész értékesítés a horvát függetlenségi háború veteránalapjának feltöltéséhez, hiszen a háborús veteránok rokkantnyugdíját és egyéb járandóságát a horvát kormánynak stratégiai szempontból is mindenképp folyamatosan ki kellett fizetnie.

Hernádi az ügyészek kérdésére azt is elmondta, hogy Sanader lemondását követően is találkoztak, utoljára 2010-ben. Ekkor már Sanader kereste a kapcsolatot, ugyanis tanácsadással kezdett foglalkozni, azonban közte és a MOL között soha sem jött létre semmilyen szerződéses kapcsolat.

A kihallgatás kapcsán a MOL megerősítette, hogy Hernádi Zsoltot több más személy mellett meghallgatta a magyar ügyészség az állítólagos vesztegetési ügyben. Tájékoztatásuk szerint Hernádi Zsolt készségesen válaszolt a hatóság minden kérdésére. Mivel azonban az ügy nyomozati szakaszban van, a MOL nem kívánja semmilyen formába kommentálni a Jutarnji List-ben megjelent cikket, vagy annak tartalmát. Egy dolgot azonban alá kívánnak húzni: a vallomással végre tiszta víz került a pohárba.