1800 dollár fölött az arany árfolyama

2011.08.12. 07:33 Módosítva: 2011.08.12. 08:33
Az utóbbi napokban rekordsebességgel nőtt az arany árfolyama. Az okokat az adósságproblémákban és a gazdasági növekedés megtorpanásától való félelemben kell keresni.

Az arany mindig is a biztos menedéknek számított, és most sok befektető az aranyban látja a kiutat. A tömeges vásárlások miatt az arany árfolyama folyamatosan történelmi csúcsokat döntöget. Augusztus 3-án még 1670 dollár volt, hat nappal később az arany unciánkénti ára átlépte az 1750 dollárt, szerdán pedig közép-európai idő szerint 18 órakor már 1800 dollárt is elkértek a nemesfémért – írja az aranypiac.hu. A JP Morgan, a piaci helyzetet elemezve, 1850 dollárról 2500 dollárra emelte a 2011 végére várható célárat.

Az arany kitermelésének azért vannak fizikai korlátai is. Évről évre körülbelül 2500 tonnányit termelnek ki a bányavállalatok. Becslések szerint a mostani kitermelési ütem mellett már csak 20 évre elegendő az ismert lelőhelyek tartaléka. A jegybankok közül az amerikai rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal (8100 tonna), de egyre több nemzeti bank kezdte el kockázatcsökkentés céljából vásárolni a nemesfémet. Ugyanakkor német politikusok a jelentős adósságokkal küzdő Spanyolországnak és Olaszországnak az aranytartalékok értékesítését javasolják. A tartalékok felszámolásából befolyó összeggel csökkenthetnék az adósságukat az említett államok. Olaszország rendelkezik a világ negyedik legnagyobb aranykészletével.

A pánikszerű aranyfelvásárlást ráadásul részben Olaszország helyzete váltotta ki, emlékeztett az aranypiac.hu. Félő, hogy az országra is átterjed az európai adósságválság. Ebben az esetben nincs az a mentőcsomag, ami visszaránthatná az országot a csőd széléről. Az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország 1,9 billió eurós adósságot halmozott fel eddig, és az újabb hitelekért egyre magasabb kamatot kell fizetnie.