Vegyen olcsón fogkefét a neten

2011.08.14. 07:57

Míg régen személyesen rohangáltuk körbe a fél várost, ha meg akartuk tudni, hogy melyik boltban árulják a legolcsóbban azt az elektromos fogkefét, amit a reklámban mutattak, ma már elvileg sikerrel tájékozódhatunk különböző árösszehasonlító portálokon is. Az oldalak népszerűsége egyre nagyobb, sokaknak ezek jelentik a netes vásárlás elsödleges felületét. Pedig gyakran ezek annyira sem használhatók, mint később maga a fogkefe, amit megveszünk, az oldalon böngészve sokszor nem találjuk meg a terméket, vagy a boltot, vagy ha igen, akkor sem friss az adat.

A kirakat.hu oldal "vásárlási tanácsadó" portálként hirdeti magát, mint a legtöbb hasonló oldal elsősorban szórakoztató elektronikában és háztartási gépekben erős a paletta, a termékeken és az árakon kívül azonban leírásokat is közölnek, viszonylag sok információ fenn van az oldalon. Az elektromos fogkefe szóra 12 találatot dobott ki, ebből kiválasztottam egy egyszerűbbet, eszerint három különböző webshopban tudom megvenni, az egyik helyen 4099 forintba kerül, de 1000 forint a szállítás díja, a másik két helyen 4399 forint, de ötszáz forintért kihozzák.

Az árukereső.hu-n szintén könnyű a böngészés, átlátható a menüsora, a kérdéses elektromos fogkefére három találatod dob ki, itt azonban mindhárom 4700 forintba kerül, és nem világos, hogy ebben már a szállítási költség is benne van-e. Cserébe mindendegyik boltról többszáz véleményt olvashatunk, elégedett, és elegédetlen vásárlók visszajelzéseit.

Az Árgép.hu a német guenstiger magyar verziója, itt a boltok értékelésén kívül minden terméknél szerepelnek a hazai szakmai oldalak tesztjeinek linkjei, és jellemzően német forrású értékelések. Itt a legnagyobb az árkülönbség a kidobott találatok között, a legolcsóbb fogkefe 4700 forint, erre jön rá a postaköltség, a legdrágább postaköltséggel együtt majdnem 8000 forint.

A depo.hu Magyarország egyik legrégebbi árukereső oldala, de ennél nem is nyújt sokkal többet, a keresett fogkefe nem volt a palettán, 20 ezer forint fölötti termékek jöttek csak ki a keresőszóra, miután a menüben az ötödik kattintás után sem sikerült eljutni a fogkefékig. Az olcsóbbat.hu adja a legtöbb találatot, itt négy különböző bolt kínálatát mutatták be, 4700 forintba került mindenhol, ráadásul elolvashatunk ismertetőt a termékről, és egy grafikonon megnázhetjük, hogy hogyan változott a termék ára a múltban. A mi fogkefénk ára például 2008-ban zuhant egy nagyobbat.

Bármilyen terméket keresünk, nagyrészt ugyanazokra a webshopokra vezet a link, ahol aztán ténylegesen meg lehet vásárolni, amit kiválasztottunk. Az oldalak fenntartására egyébként több üzleti modell is létezik, az árgép.hu-n például ingyenes a jelenlét, de van ahol havi díjat fizet a cég, van ahol átkattintás után kap pénzt az árösszehasonlító. Egy azonban mindenhol hasonló: a bolt érdekelt abban, hogy kinn legyen az ára az oldalon, ő fizet a szolgáltatásért. Így csak azok jelennek meg, és azokkal az árukkal, akik ebben érdekeltek, gyakran igénybe veszik például olyanok, akik egyedi, versenytárs nélküli terméket árulnak, csak a reklámfelületre van szükségük. Sehol annyi nyírfacukorral és leguáneledellel nem találkozni, mint ezeken az oldalakon.

A másik következmény, hogy az ismert és népszerű áruházak, kereskedők árai szintén rejtve maradnak, nekik ugyanis aligha érdekük egy egyraktáros webshoppal kerülni egy platformra.

Bár egy elektromos fogkefét aligha van értelme megrendelni külföldről, bizonyos műszaki eszközöknél érdemes lehet a Google Shopping, a Kelkoo, a Shopzilla, a Price Runner és a Shopping.hu árait is átnézni, végigböngészve a fogkefekínálatot, úgy tűnik, az árak nagyjából azonosak a hazaival, átszámolva 4500 és 12 000 körül mozog ugyannak a terméknek az ára.