Csillagászati pénzt keresett, aki jól spekulált

2011.08.11. 07:52

Miközben a részvénytőzsdék zuhanásáról szólnak a hírek, sokan elfelejtik, hogy nemcsak vásárolni lehet, hanem esésre játszani is. A hazai származtatott alapok kezelői közül sokan - úgy tűnik - nem felejtették ezt el, mert 38 befektetésijegy-sorozat közül a július 29-től augusztus 8-ig eltelt hat munkanap alatt 17 ért el pozitív hozamot - írja a Napi Gazdaság.

Ha pedig kicsivel messzebbre tekintünk vissza, augusztus 8-tól egy hónapra, az említett sorozatok több mint a fele, 22 volt pluszban, köztük ötnél haladta meg az egyhavi évesítetlen hozam az évi 14 százalékot. Eközben, szintén egy hónap alatt és augusztus 8-ig, a BUX 12,2, a DAX 17,5, az S&P-500 14,8, a brazil Bovespa 18,5 százalékkal esett, az euró és a dollár pedig 4-5 százalékkal drágult. (Július végén egyébként alig voltak lejjebb a tőzsdeindexek, mint július 8. körül.) A lista végén két alap három befektetésijegy-sorozatát találjuk, valamivel évi tíz százalék feletti veszteséggel.

Azt azért fontos mindjárt hozzátenni, hogy a származtatott alapok nemcsak a legnagyobb kockázatúak a hazai alappalettán, portfóliójuk is nagymértékben változik és eltér egymástól, elért teljesítményeiket - ilyen rövid távon - nem lehet összehasonlítani. A legtöbb alapot több évre ajánlják, így a rövid távú lista inkább érdekesség, nem a kezelők rátermettségének értékelése. Ráadásul van sok alap, amely rövid távon nagyon jól viselkedett, hosszabb távon nem, vagy fordítva, a számokból főleg a volatilitás, a magas kockázat érzékelhető.

A lista elején toronymagasan vezető Nyilasi 2015 nevű alap például tavaly nyári indulása óta makacsul ragaszkodott short pozícióihoz, ami a mélyponton több mint 30 százalékos veszteséget okozott a kezdeti névértékhez képest. A növekedés ezekhez a mélységekhez képest értendő, a hétfői állapot szerint csak pár százalékot ért el az alap az induláshoz viszonyítva. (Ráadásul a jegyek zárt végűek, vagyis nem válthatók vissza, aminek előnye, hogy kevesebb likviditásmenedzsmentre van szükség.)

Elgondolkodtató, hogy miközben a legtöbb származtatott alap egyben abszolút hozamúnak is nevezi magát - vagyis minden körülmények között pozitív hozamra törekszik -, egy évre visszatekintve is 9, fél évre pedig 16 olyan befektetési jegy volt, amely veszteséget hozott tulajdonosainak.