Érdemes lehet Molt venni

2011.08.12. 13:54

15 000 forint közelébe kalapálták a Mol részvényeit az elmúlt napokban. Ebben főként a negatív tőkepiaci hangulat és egy leminősítés játszott szerepet, az Equilor azonban arra számít, hogy rövid távon ismét megkedvelik a befektetők az olajtársaság részvényeit.

Véleményük szerint a piaci szereplők többsége már megemésztette az INA körüli botrányokat, a Szurgut-pakett visszavételét és a finomítói környezetben bekövetkezett változásokat a folyó negyedévben. "Bár a gyorsjelentés hozhat még eladókat a Mol kereskedésébe, úgy véljük, a papír könnyedén lendülhet vissza a 18-19 ezer forintos tartományba" - írja az Equilor.

A Mol árfolyama egyébként augusztus folyamán bő 20 százalékkal morzsolódott le, ezzel 2009-ben látott szintekre esett az árfolyam. Az eddig megjelent második negyedéves gyorsjelentések szerint  a finomítói környezet továbbra is gyengének mondható, amit a magas olajárak és harmatos regionális gazdasági kilátások tartanak sakkban.

A Mol és a régió finomítói szempontjából is fontos Brent-Urál árrés a második negyedéves ralija után a folyó negyedévben szűkült, amely a finomítói profitabilitáson hagy nyomot a későbbiekben. A Mol esetében azért érdekes ez az árrés, mivel az input-oldalon Urál típusú, magasabb kéntartalmú kőolajat használ fel.

A termékek viszont az egységes európai szabványnak megfelelően készülnek, ahol nincs érdemi különbség a Brent és az Urál típusú olajból finomított benzin vagy gázolaj minősége között. A Mol tehát abból profitál, hogy valamivel olcsóbb nyersanyagot használ fel (Urál), ugyanakkor a finomítói output oldalán a standardoknak megfelelő termékeket állít elő a társaság.

Amennyiben ez az árrés szűkül, akkor a Mol finomítói profitja és ezért a komplett profittömege is csökken. Ez az indikátor az utóbbi 10 évben azonban csak egyszer, a 2009-es év második felében és akkor is csak rövid időre fordult negatívba. Ebből adódóan további drasztikus eséstől nem tartunk rövid távon.

A Mol jövő héten kedden, augusztus 16-án teszi közzé negyedéves számait, a várakozások szerint ez a jelentés nem tartogat különösebb izgalmakat. A kutatás-termelés üzletágból, amelyet a magas olajárak támogattak, szép profit várható, míg a feldolgozás-kereskedelem szekcióban az elmúlt negyedévekhez és a szektortársakhoz hasonlóan továbbra is borítékolható a gyenge teljesítmény.