Eleonóra
-1 °C
2 °C

Haldoklik a lakáshitelezés

2011.08.08. 08:21

Az idei első félévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján végzett számításunk szerint a forintalapú lakáshitelezés 2010 azonos időszakához képest 54 százalékkal csökkent. Azzal együtt, hogy aki most hajlandó adósságot vállalni lakáshelyzete megoldása érdekében, ezt csak forintban teheti, írja a Napi.

A bankok között egy sem akadt, amelyik érdeklődésünkre a trendtől eltérő folyamatokról számolt volna be, a többség ráadásul ebben az évben nem is számít változásra. Jóllehet ezt a Budapest Banknál is így látják, de itt azért érzékelhető némi optimizmus. Mint elmondták: a visszaesés üteme lassul, és május−júniusban már növekvő volumeneket érzékeltek. Reményeik szerint a mélypontról a második félévben már felfelé mozdulhat a piac. Az Erste szakembere szerint viszont egyáltalán nincs jele annak, hogy érdemi élénkülésre lehetne számítani a piacon, új lakások nem épülnek, és a használtak forgalmában sem várható idén növekedés, az ügyfelek óvatosak és kerülik az eladósodást.

Az Ersténél egyébként arra hívták fel a figyelmet, hogy nem lehet a mostani számokat a 2010-es első félévihez viszonyítani, mivel akkor az első negyedévben a márciustól bevezetett hitelezési szigorítások (önerő mértéke és a hitelhányad szabályozása) miatt sok ügyfél előrehozta a vásárlásait. Ezt tükrözi, hogy a banknál az idei első három hónap visszaesést hozott a tavalyihoz képest, a második negyedév viszont ahhoz hasonlóan alakult.

Úgy gondoljuk − hangsúlyozták az MKB-nál −, hogy a lakáshitelekre továbbra is van kereslet, csak jóval szűkebb ügyfélkör részéről. Az elmúlt évek szektorbeli önszabályozási folyamatának és a jogszabályi változtatások eredményeként a bankok a korábbiaknál jóval szigorúbban mérik fel az egyes kockázati paramétereket, illetve a kockázatok ismertetése is kiemelt hangsúlyt kapott.

A helyzetnek megfelelően a hitelcélok szerinti arányok is felborultak. Az UniCredit szerint az igényelt hitelek túlnyomó többségének lakáshitel a célja (a szabad felhasználású kölcsönök a devizával együtt szorulhattak vissza, a "nevesítetten" lakáscélú kölcsön ráadául alacsonyabb kamatozású − a szerk.), az építési hitel minimálisnak, a felújításra és korszerűsítésre felvett pedig elenyészőnek mondható a banknál. Az OTP is a használt lakások jelentősebb térnyeréséről számolt be. Az MKB a többieknél elterjedtebbnek látja a meglévő ingatlan felújítására, korszerűsítésére felvett kölcsönt.

Forintalapú lakáshitelek 2011. első félév (milliárd forint, forrás: MNB)

Állomány 1528,4
Változás féléves 8,7
Változás éves 43,0