2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

K&H: A devizaadósok tizede kér árfolyamrögzítést

2011.08.14. 08:04
A K and H Bank is részt vesz a péntektől már elindult állami otthonmentő programban, a banknál arra számítanak, hogy a mintegy 130 ezer devizahitellel rendelkező ügyfél hozzávetőleg 10 százaléka kíván majd részt venni az adósmentő programban, azaz körülbelül 13 ezer devizahitel-adós - mondta Bába Ágnes, a K and H Bank vezérigazgató-helyettese.

A vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a K and H Bankcsoport már 2009 februárja óta működtet egy saját, a devizahitelesek gondjain enyhítő programot, amely azonban nem az árfolyam-fixáláson alapul. A fizetéskönnyítési program a bajba jutott devizahitelesek gondjait egyedi megoldásokkal, ügyfélre szabottan igyekszik kezelni - húzta alá Bába Ágnes.

Mint mondta: egy-egy ilyen ügyfélre szabott konstrukció a devizaadós gondjainak enyhítésére rendszerint kétéves futamidőre szól. Ha azonban időközben újabb problémák merülnek fel, ezt a futamidőt meg lehet hosszabbítani.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: a K&H adóssegítő programja rugalmasabb, az egyedi megoldásokat helyezi előtérbe, ezért több esetben olyan ügyfeleknek is jelent kiutat az adósságcsapdából, akiken nem igazán tud majd segíteni a most induló állami program. Abban az esetben, ha a kétéves futamidő alatt a devizaadós helyzete jelentősen javul, például újból munkába tud állni, a K&H által kínált megoldások révén újból visszaállhat az eredeti törlesztési feltétel az adós esetében - említette meg Bába Ágnes.

Elmondta: a K&H Bankcsoportnál az első negyedéves adatok szerint mintegy 130 ezer ügyfél rendelkezik devizaalapú jelzálog lakáskölcsönnel, ezek többnyire svájci frank alapon felvett hitelek. Ez év március végéig a 130 ezer ügyfél hozzávetőleg 12 százalékának strukturálták át a hitelét, azaz valamilyen módon átütemezték az eredeti kölcsönüket. Megemlítette: az is igaz , ebből a 12 százaléknyi átstrukturált hitelből a kölcsönök 18 százaléka esetében ismét bajba jutott az adós, azaz nem tudja fizetni a kívánt módon törlesztő részleteit. A felmondás körüli állapot csak az ilyen kölcsönök 6 százalékánál alakult ki.

A nem teljesítő hitelesek aránya a bankban az idei első negyedév adatai szerint a teljes lakossági hitelállományon belül 9,25 százalékra rúg.

Bába Ágnes rámutatott: a bankcsoport  nem kíván a bedőlt jelzálogkölcsönök alapjául szolgáló lakások megvételével foglalkozni, erre semmiképpen nem kívánnak önálló részleget alapítani a bankcsoporton belül. Utalt arra: a K&H-nál is alapelv, hogy az elárverezés csak a legrosszabb esetben következhet be egy-egy, a törlesztést nem fizető adós ingatlanja esetében.

A banknak nem célja, hogy visszavegye a jelzálogkölcsönnel megvett ingatlant. A bank minden bajba jutott devizakölcsön-felvevővel próbál valamilyen megoldást keresni, többségük hajlandó is együttműködni a hitelintézettel kölcsöntartozása rendezése érdekében. Ebből adódóan az árverezési moratórium feloldása is csak néhány, legfeljebb egy tucat ingatlant érinthet a K&H ügyfeleinek körében - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Az első negyedéves számok alapján a K&H deviza alapú lakáshiteleinek állománya 283 milliárd forintot tett ki ez év március végén, az elmúlt év végén az állomány 314 milliárd forintot ért el. Az ingatlanfedezetű személyi kölcsönök állománya pedig 309 milliárd volt 2011. március 31-én, míg 2010 decemberében ez az állomány 341 milliárd forintot tett ki.