Jusztin
13 °C
30 °C

Már elérte a sokk a devizahiteleseket

2011.08.10. 07:58

Szinte már csak az Erste ügyfelei nézegethetik aggódva a svájci frank újabb és újabb csúcsait, az alpesi devizában eladósodottak többsége ugyanis már kénytelen volt szembesülni havi törlesztési terhe megugrásával - írja a Napi Gazdaság. Az Ersténél a "beárazás" napja a következő hétfő, míg több banknál is a fizetés időpontjához lehetett igazítani a törlesztést. Akadnak persze piaci szereplők, amelyeknél a hitelfelvétel időpontja az irányadó, de a bankok véleménye szerint a hónap második felére jutó fordulónap a ritkább.

Az augusztusi árfolyammozgások alapján azok jártak (legalábbis egyelőre) jobban, akiknek minél hamarabb vált esedékessé a forintra számítás. Az alpesi deviza ugyanis szinte napról napra egyre erőteljesebben erősödött. Az MNB adatai szerint a tegnapi záróár csaknem tíz százalékkal haladta meg a hónap indulásakor érvényeset, napon belül azonban ebben az összevetésben 12 százalékos drágulás is bekövetkezett. A helyzet persze sokkal rosszabb, ha - ami az adósokat igazán érdekli - az előző hónappal vagy a még reménytelinek látszó első negyedévvel vetjük össze.

A lakossági devizahitelek állománya az MNB adatai szerint július elsejére a két hónappal korábbit mintegy 300 milliárd forinttal haladta meg. (Új devizahitel-kihelyezés nincs, így a gyarapodás a szorgos törlesztés mellett csupán a forint gyengülésének a következménye.) Júliusban ehhez számításaink szerint még 167 milliárd forint jöhetett hozzá. Augusztus első hete alapján a lakosság terhe további 490 milliárd forinttal nőhetett (ez még nem a vége, a hónap további részében még bármilyen irányban változhat az árfolyam).

Kora tavasztól - miközben az első negyedévben 470 milliárd forinttal javult az adósok pozíciója - tegnapig több mint 28 százalékkal értékelődött fel a svájci frank. Szerencsétlen esetben (a valóságos érték függ az elszámolás napjától) ennyit növekedett az adósok terhe. A bankosok szerint pedig már tízszázalékos megugrás érzékelhetően okozhat fizetési nehézségeket. Az egyik autóhitellel rendelkező ügyfél a lapnak elmondta: a korábban 38 ezer forintos törlesztőrészlete most 60 ezer forint fölé nőtt. Megjegyezte azonban, hogy négy évvel ezelőtt, amikor a kölcsönt felvette, ugyanennyit kellett volna havonta fizetnie a forinthitel után.

Átértékelődés* (2011-ben, milliárd Ft)

Január -254,2
Február -3,8
Március -211,0
Április 4,0
Május 285,0
Június 50,7
*a lakossági devizahiteleknél
Forrás: MNB