Nincs pánik a pénzváltóknál

2011.08.09. 16:11
Eltérő tapasztalatok vannak az utcai pénzváltással foglalkozó cégeknél arról, hogyan befolyásolják az elmúlt napok és hetek devizapiaci folyamatai a forgalmukat. Pánikról nincs szó, sem a valutát váltani, sem az azt eladni kívánó magyarok nem rohanták meg a pénzváltókat, van, ahol kifejezetten gyenge forgalomra panaszkodnak. Az ingadozó árfolyamok miatt napközben is változhatnak a valutaárak.

Általában nyáron mindig erősebb a forgalmunk a turistaszezon miatt. Ilyenkor több külföldi jön, aki eladnak, és általában mi magyarok is ekkor utazunk külföldre. Emellett általában megugrik a forgalom mindkét irányba akkor is, amikor nagy a volatilitás. Ez a két jelenség most egyidejűleg következett be, ami növelte a pénzváltóink forgalmát – mondták kérdésünkre az Exclusive Change-nél.

A cégnél ugyanakkor azt tapasztalják, hogy pánikról nincs szó. "Ez nálunk egyébként sem jellemző" – válaszolták arra a kérdésünkre, hogy ezek szerint semmilyen valuta nem fogyott el az elmúlt napokban napközben. Egyébként úgy látják, hogy most már a legtöbb valuta nagyon drága. Így csak az vesz, akinek nagyon szüksége van rá, spekulációs célból vagy ijedtségből – mondván, ki tudja, mi lesz még a forinttal – nem vásárolnak az emberek.

Egyelőre inkább a turistaforgalom érződik, aki venni akart, az már vett – mondták kérdésünkre egy budapesti pénzváltónál. Az elmúlt napokban azonban több magyar ügyfelük volt, akik a szokásos euró mellett főleg frankot váltottak. A dollár iránti érdeklődés nem nőtt meg, holott az elmúlt napokban a három vezető deviza körül azzal szemben esett legkevesebbet a forint árfolyama.

Most minden valuta ára magas ahhoz, hogy az vásároljon, akinek nem feltétlenül kell. Nagyon komoly probléma az is, hogy amikor elindult 220 alul a frank, és 230 fölé ment, akkor nagyon sokan eladták a frankban lévő megtakarításaikat – mondták egy kisebb fővárosi pénzváltó cégnél. Így most nagyon sok forint van kinn a piacon, ami ebben az időszakban, amikor a 230-as frankszint óta a forint minden nagyobb devizával szemben leértékelődött, nem tesz jót az üzletüknek, forgalmat csak az ideérkező turisták jelentenek.

A devizapiaci kilengések miatt egyes pénzváltók naponta akár többször is módosítanak az árfolyamokon. Az Exclusive Change kedden a "szokatlanul szélsőséges és gyakori ingadozás miatt" már nem is publikált árfolyamokat a honlapján. A Northline reggel közölt valutaárakat – euróvétel és eladás: 272 és 279, frank: 251-262, dollár: 190-197 –, de azzal a megjegyzéssel, hogy ezek napközben változhatnak.

A kisebb váltóknál jellemzően kedvezőbbek az árfolyamok, az Asmi-Raniánál például az euró 274-278,5, a frank 255-264, míg a dollár 192-196 forint. A budapesti belvárosban működő Iblachange-nél az euró 272,5-275, a frank 250-254, míg a dollár 190,5-193 forintba kerül. A másik végletet, legalábbis az euró szempontjából, ezúttal a Sziget jelenti, amelynek bejáratánál tudósítóink szerint 215 forintos árfolyamon vennék és 280-ért adnák az eurót.

A frankválság részleteiről olvasson el mindent itt >>