Reálhozam: újabb kifizetéseket állítottak le

2011.08.09. 13:08 Módosítva: 2011.08.09. 13:09

Újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is. A felügyeleti határozat indoklása alapján itt az előzőekben felszólítottakhoz képest némiképp másról van szó, írja a Napi.hu.

Mint közlik, már az ING belső ellenőre talált az egyedi tagok hozamgarantált tőke és reálhozam számításának részletes tesztelésénél néhány átlépő tagnál kiugró tételeket. Ennek egyik oka a jelentés szerint az volt, hogy a "más nyugdíjpénztártól kapott hiányos vagy érvénytelen adatszolgáltatások esetében, a teljes bejövő áthozott vagyon kifizetésre fog kerülni, mint reálhozam". Az 54 vizsgált esetből kilencnél fordult ez elő. A PSZÁF ezt elfogadhatatlannak találta, és az érintetteknél (de csak náluk) megtiltotta a kifizetést.

A felügyeleti határozatban hangsúlyozzák, hogy a hozamgarantált tőke feletti összeg meghatározása során a magánnyugdíjpénztári rendszerben töltött időszak egészét kell figyelembe venni, nincs lehetőség például az átlépés előtti időszak elkülönült kezelésére. A visszalépő tagi kifizetés összegének meghatározása során kizárólag a tagdíj-kiegészítés jogcímén teljesített befizetések kezelendők külön.

Amennyiben nem egy komoly, az eddig összesen "felderített" érintett számára zsebre menő, a kasszák és a PSZÁF vonatkozásában pedig hitelességi kérdést jelentő ügyről lenne szó, akkor lassan minősíthetnénk az egészet egy kabarétréfának is. Persze a vicceknek közérthetőnek kell lenniük, ezt pedig úgy tűnik mintha még az érintettek mindegyike sem látná világosan át. A Napi érdeklődésére a felügyeletnél hangsúlyozták, hogy folyamatosan és maradéktalanul adtak felvilágosítást a pénztáraknak, így a tagdíjkiegészítések témakörének egyértelműnek kell lennie.

Mészáros Győző, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója írásban nyomatékosította viszont: elutasítják a részükre megküldött határozat azon pontját, amely szerint megsértették a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Mint rögzíti: a hatályos jogszabályok számos határidőt szabnak a kifizetésekkel, elszámolásokkal kapcsolatosan, azonban az említett esetekre nem tartalmaztak rendelkezéseket, és egyéb PSZÁF egyeztetés sem történt, ami a pénztárak részére iránymutatást adott volna a társpénztáraktól kapott adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések elvégzéséhez.

Még mindig nem látszik világosan mi lehet a patthelyzet feloldása. A tagdíjkiegészítésekről ugyanis (mint azt korábban megírtuk) nem kellett az átlépéseknél külön adatot szolgáltatni. A négy pénztár (köztük az Allianz) úgy oldotta meg a helyzetet, hogy adat híján nullának vette a tagdíjkiegészítés értékét. Az ING úgy számolt, mintha a teljes átadott összeg tagdíjkiegészítés lett volna (gyanítjuk, ezek a milliós nagyságrendű kifizetésekhez tartozhattak). A határozatok alapján egyik sem elfogadható eljárás.