Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Háromezer üres új lakás van Budapesten

2011.11.09. 09:22

A fővárosban jelenleg 14 ezer eladó új lakás van, ezek közül 3136 lakás már felépült, de még gazdára vár – derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis 2011 harmadik negyedéves elemzéséből (az adatbázisban az összes, négylakásosnál nagyobb projekt). Az adatbázis készítői jelenleg összesen 141 olyan lakásépítési beruházásról tudnak, amelyben már megkezdték az otthonok értékesítését, bár a projektek között olyan is van, ami még csak a tervezésnél tart.

A megépített, de üresen álló lakások az összes budapesti otthon 0,4 százalékát teszik ki, derül ki az adatokból.

Az elmúlt időszakban a lakáspiaci kereslet beszűkülése miatt az újlakás-kínálat is csökkent, olvasható az elemzésben. 2008 őszén még 25 ezer új lakásra kerestek vevőt, vagyis három év alatt 44 százalékos volt a visszaesés. A projektek száma az elmúlt évek tartósan 250 fölötti szintjéről csökkent 141-re.

Az egyre csökkenő kínálatból összességében csökkent az eladatlan lakások aránya. 2010 év végén az értékesítés alatt álló újlakás projektekben a lakások 33 százaléka volt eladatlan, addig ez az érték idén októberig 28 százalékra csökkent. Az átadott, beköltözhető lakások közül minden negyedik áll üresen (a pontos arány 24 százalék), ez az arány az elmúlt években nagyrészt állandó, 20-25 százalék közötti volt.

Eközben a tervezés vagy építés alatt álló lakások 63 százaléka vár vevőre – év közepén ez az arány még 72 százalék volt –, ami 2009 óta a legalacsonyabb érték. A csökkenés mögött elsősorban az építkezések leállása áll: az alacsony előértékesítést mutató projektek egyszerűen nem jutnak banki finanszírozáshoz ezért a fejlesztésük leáll, elhalasztásra kerül.