Megvenné a Corát a CBA

2011.11.08. 10:01 Módosítva: 2011.11.08. 10:21

A CBA vevő lenne a Profi, a Cora és a Match hálózatára, ha a tulajdonos Louis Delhaize csoport valóban megszabadulna magyarországi érdekeltségeitől – írta kedden a Magyar Nemzet. A társaság kommunikációs igazgatója a lapnak megerősítette: a CBA komolyan elgondolkodna a Profi, Cora, Match-hálózat megvásárlásán, ha kiderülne, hogy nem piaci pletykáról van szó, és valóban eladósorba kerülne a francia–belga kézben lévő három üzletlánc.

A CBA a legnagyobb magyar érdekeltségű és második legnagyobb forgalmú áruházlánc a Tesco után (bár a kiskereskedelmi különadó lényegében nem sújtotta a nagyrészt franchise-formában működő hálózatot). A cég meghatározó tulajdonosai között szerepelnek a közismerten jobboldali elkötelezettségű, Fidesz-rendezvényeken rendszeresen felbukkanó Lázár testvérek.

Arról, hogy gazdát cserélhet a Delhaize-csoporthoz tartozó három áruházlánc, már régóta keringenek pletykák, bár eddig a CBA az első a lehetséges vevők közül, aki megerősítette vételi szándékát. Mellettük több nemzetközi lánc is szóba jöhet érdeklődőként.

Fodor Attila szerint fontos lenne a hazai kézben lévő élelmiszer-kereskedelem arányának növelése, mert az jelentősen elmarad a Nyugat-Európában szokásostól. A kommunikációs igazgató kijelentéseit erősítik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének múlt héten, az európai kereskedelem napján elhangzott szavai is. Parragh László a multik szemére vetette, akad olyan bolthálózat is, ahol a magyar termékek aránya összesen 15-20 százalékot tesz ki.