Nem mond le az EDF a hazai reaktorról

Portfolio
2011.11.15. 08:13

Tagadja a francia EDF azokat a pletykákat, ami szerint lemondana az európai fejlesztésű EPR-reaktorokról. A harmadik generációs európai reaktorból jelenleg Európán belül Finnországban és Franciaországban végeznek telepítéseket, azonban mindkét helyszínen komoly időbeli csúszás és költségtúllépés tapasztalható.

A Marketwatch írása szerint az EDF tagadja, hogy a jövőben megválna az EPR reaktoroktól, és helyette más technológiát választana. "Az EPR a francia nukleáris ipar eszköze" - idézi a portál az szolgáltató közleményét.

A La Tribune francia gazdasági lap hétfő reggel arról számolt be, hogy az EDF vezetőségében érlelődik az a gondolat, hogy megváljanak a francia-német (Areva-Siemens) közös fejlesztésben készült EPR reaktoroktól. A lap az EDF termelési igazgatóját idézte, aki múlt héten arról beszélt, hogy a társasága az EPR-en, illetve az Areva és a kínai CGNPG által közösen megálmodott 1000 MW-os blokkon túl kész más típusú reaktorok használatára is.

Az EDF a jelenlegi Flamanville-i atomerő-beruházásán túl Penly-be is tervez egy EPR-reaktort telepíteni, de ugyancsak elkötelezett a brit nukleáris programja iránt, ami szintén több EPR-blokk felépítésével számol. Az EDF Kínában a CGNPG-vel közösen dolgozik két EPR-reaktor üzembe helyezésén.

Magyarországon szintén szóba került a harmadik generációs EPR-1600 MW-os blokk telepítése a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán, de jelenleg úgy tűnik, hogy amennyiben pozitív döntés születik a fejlesztésről, akkor két kisebb, 1200 MW-os méretosztályba tartozó reaktor kerülhet majd beépítésre.