Zöld áram olcsóbban és drágábban

2011.11.20. 12:55
Az áramszolgáltatók díjazzák, ha fogyasztóik védik a környezetüket, ezért (és egy rendeletnek köszönhetően) olcsóbban kínálják számukra az áramot. A kérdés, hogy milyen feltételekkel? És hogy mi az értelme az alapárnál 10 %-al drágább tiszta áramnak? H, Geo és Zöld tarifa.

A H-, Geo és Zöld tarifát zöld szemléletű fogyasztóiknak kínálják a szolgáltatók, kettő kifejezetten alacsony áramárat jelent, egy magasat. Hogy miért? A hőszivattyú tulajdonosokat alacsony árral segítik a megújuló energia használatában, az elkötelezett zöldek pedig tiszta forrásból származó áramot vásárolhatnak, feltéve, hogy megfizetik ennek az árát.

A hőszivattyúkat az éjszakai áram árán, tehát az alapárnál kb 33% -al olcsóbban táplálhatjuk. Az egyik tarifával egész évben, tehát hűthetünk is velük, a másik csak a fűtési szezonban érhető el, viszont egyéb megújulós berendezésekhez is igénybe vehető. A száz éves magyar vízierőműből származó tiszta áramért 10%-al kell többet fizetnie a fogyasztónak.

H-tarifa napkollektorhoz is

Az E-ON, a Démász, az Elmű és az Émász szolgáltatási területein érhető el. Főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet igénybe venni. Kizárólag a fűtési idény alatt választható, és díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt éjszakai áramáé.

Az éjszakai áram árát rendelet szabályozza, legfeljebb a normál lakossági tarifa 70%-a lehet. Így a H-tarifa ára az E-ON szolgáltatási területén megegyezik az éjszakai áraméval, bruttó 30,42 ft/kWh, mintegy kétharmada a „sima” átlagárnak, ami bruttó 45,51 ft.

A szabályozás kitér arra is, hogy a hőszivattyúnak legalább 3 jósági fokot (COP értéket) kell tudnia. A kedvezményes áramár jár a megújulóforrásokat használó készülékekhez (pl. napkollektorhoz) csatolt fogyasztókhoz (pl. keringetõszivattyúk, automatikák) is.

Geo tarifa egész évben

Napi 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan két óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.

A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport lakossági ügyfelei, valamint a kisebb fogyasztású üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához.

Bruttó ára 31, 56 ft, ami majdnem megegyezik az éjszakai áraméval (30,37 ft), és mintegy kétharmada annak az árnak, amit például a világításért kell fizetnünk a szolgáltatónál (48,99 ft).

A tarifa csak annak jár, aki olyan hőszivattyút használ, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket. Természetesen aki más célra használja az olcsó áramot, szerződést szeg, és megüti a bokáját.

Mivel járunk jobban?

A Geo tarifa egész évben jár, ezért előnyösebb annak, aki hőszivattyúját hűtésre is használja. Aki a hőszivattyúval nem hűt, és a használati meleg víz készítéséhez napkollektorok is vannak házán, jobban ját a H-tarifával. Ami ugyan csak a fűtési szezonban áll rendelkezésre, de valamivel olcsóbb és más, megújuló energiát használó berendezésekhez is igényelhetjük. A választást érdemes egy kalkulációnak megelőznie, hogy biztosan jól járjunk.

Zöld tarifa

Egy Hernád folyón található száz éves vízerőművet használ az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a Zöld Tarifával link: http://lakjonjol.hu/cikk/szel-viz/834-zold-aram-dragabban megvásárolható villamosenergia előállítására. A 100% megújuló forrásból származó áram ára 10 %-al drágább lesz, az átlagos magyar háztartásnak ez havi 1000 forint plusz kiadást jelent.

A tarifát választó fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy áramhasználatukkal nem növelik a szén-dioxid kibocsátást, a környezeti terhelést csökkentik. A szolgáltató reményei szerint a tudatos fogyasztók hajlandóak lesznek a némileg magasabb tarifa megfizetésére, így terjedhet majd a zöld energia használata.

A megoldás azért érdekes, mert a hazai rendszerbe természetesen eddig is került megújuló forrásból (szélkerék, napelem stb.) származó áram, mely ugyanazon az áron jutott el a fogyasztókhoz, mint ami Paksról származott. A Zöld tarifa esetén annyit garantál a szolgáltató, hogy mindig termel annyi energiát a mini vízerőmű, amennyit a tarifára előfizetők elfogyasztanak.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ reményei szerint további víz- és szélerőművek is bekapcsolhatók lesznek „az ország első tiszta áramot használó fogyasztói közössége energiaigényeinek kielégítésébe”.