Spórolhatunk-e a pénzváltónál?

2011.06.06. 23:49

Nem lesz a nyár során a mostaninál jelentősen gyengébb a forint, az euró árfolyama várhatóan nem lépi át a 270-es határt. Így ha valaki a nyár második felében megy nyaralni, annak érdemes addig inkább Magyarországon forintban befektetnie a pénzét a Buda-Cash brókerház elemzői szerint.

Nem várható a nyáron olyan esemény, ami jelentősen megrengethetné az árfolyamot, ráadásul az elmúlt hetek tanulságai alapján a nagyobb turbulenciák is csak minimális mértékben, két-három napra gyengítik a forinot. Például a múlt heti tőzsdei lejtmenet és a Görögországgal kapcsolatos rossz hírek sem érintették érzékenyen az árfolyamot.

Még akár erősödés is következhet a következő hónapokban, a Buda-Cash elemzői szerint 263 forintnál van az a technikai korlát, amit hogyha átvisz az árfolyam, akkor akár 258-259 forintos szintre is csökkenhet az euró ára.

Támaszt adhat a forintnak az ország gazdaságának javuló megítélése: hétfőn a Fitch Ratings stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását az eddig negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést. Legutóbb 2007-ben javult a magyar megítélés a Fitchnél, a forint óvatos erősödést produkált a közlemény megjelenése után.

Takarékoskodni nemcsak azzal tudunk, ha jókor, tehát jó árfolyamon vesszük meg a nyaralásunkhoz a valutát, hanem azzal is, ha jó valutát vásárolunk. A magyarok kétezres évek elején indult adriai inváziója miatt például évekig megfigyelhető tendencia volt, hogy a hazai váltóknál túlárazva lehetett kunát kapni; kifizetődőbb volt itthon eurót venni, és azt váltani kunára a horvátoknál. Sokáig Egyiptomban is lehetett trükközni, ott ugyanis évekig lényegében azonos árfolyamon váltották egyiptomi fontra az eurót és a dollárt – márpedig a kettő között forintban jelentős árkülönbség van.