Az életbiztosítás lesz az új kedvenc?

2011.06.06. 11:43 Módosítva: 2011.06.06. 11:45
Érzékelhető elmozdulás figyelhető meg a magyarok öngondoskodási attitűdjében – állapítja meg friss körképében az Union Biztosító. Az szja-változásnak, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakulásának köszönhetően a lakosság körében ismét „divatba jöttek” a hosszú távú megtakarítások. További impulzust adhat a folyamatnak a magánnyugdíj-pénztári reálhozam következő hónapokban várható kifizetése. A tendencia egyik fő haszonélvezője a megtakarítási célú életbiztosítás lehet.

A megtakarítási célú életbiztosítás lehet a következő évek egyik öngondoskodási slágerterméke – derül ki az Union Biztosító legfrissebb piaci körképéből. A biztosító úgy látja, hogy a személyijövedelemadó-változásnak, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakulásának köszönhetően komoly változás történt a magyarok öngondoskodási attitűdjében: a hosszú távú megtakarítások ismét divatba jöttek, olvasható a biztosító közleményében.

A folyamatnak a megtakarítási célú életbiztosítás lehet az egyik haszonélvezője. Fejlődni van is hova, hiszen a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a lakosság nettó pénzügyi vagyonában az életbiztosítási díjtartalék – a maga 1600 milliárd forintos értékével – mindössze 10 százalékos arányt képvisel.

Egyszeri impulzust adhat az idén az öngondoskodási célú termékeknek az állami nyugdíjrendszerbe visszatérőknek kifizetendő magán-nyugdíjpénztári reálhozam – vélekedik az Union Biztosító. A szakmai becslések által 80 ezer forintra tett egy főre jutó reálhozam, illetve a mintegy 3 millió visszatérő alapján ez az összeg nagyjából 240 milliárd forint lesz. Ez jelentős mértékű egyszeri forrásbeáramlást eredményezhet a hosszú távú megtakarítási célt szolgáló konstrukciókba, még akkor is, ha a reálhozamra szert tevők egy része valószínűleg azonnali fogyasztásra is költ belőle.

Az említett tendenciák a piaci szereplők termékfejlesztési stratégiáit is alakítják. Az Union Biztosító például – részben éppen a magán-nyugdíjpénztári forrásokat szem előtt tartva – egyszeri díjas életbiztosítást vezetett be. Az Union-Klasszis néven futó konstrukció erős öngondoskodási fókusszal rendelkező hagyományos életbiztosítás, amelynél a biztosítási védelem mellett a hosszú távú megtakarítás lehetőségére kerül a hangsúly.

A konstrukció lényege, hogy az ügyfél egyik oldalról egyszeri díjfizetés ellenében egész életére szóló kockázati védelemhez jut, a másik oldalról ugyanakkor a termék a hatodik évben részlegesen, illetve a tizedik évben teljes egészében visszaváltható egy előre meghatározott hozam mellett, amelyet ráadásul nem terhel kamatadó sem.