OTP: Károkozás helyett kiemelkedő hozam

2011.06.06. 23:50

Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP Mnyp) működésének egyik évében sem kötött olyan vagyonkezelői szerződést, amely túllépte volna a befektetések portfólió-kezelésre vonatkozó díjplafonját. A pénztár így a PSZÁF februári határozatának megállapításait megalapozatlannak tartja, ezért bírósági felülvizsgálatot kért – közölte a nyugdíjkassza.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az elmúlt napok sajtóhírei szerint négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték. A Napi Gazdaság szerinta PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak olyan - indokolatlan - közvetett befektetéseket eszközöltek, amelyek jelentős többletköltségeket okoztak, így negatívan befolyásolták az eszközértéket, és ezen keresztül a nettó hozamot.

A pénztáraknak – a Napi szerint az Aegon, az AXA, az ING és az OTP volt a szabálytalankodó – a felügyelet előírta, hogy mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget. Kötelezte őket arra is, hogy a pénzt utalják vissza a pénztártagoknak, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár közleménye emlékeztet arra: a PSZÁF a magánnyugdíjpénztárak működésének megkezdése óta folyamatosan vizsgálja befektetési gyakorlatukat, és a folyamatos felügyeleti vizsgálatok eddig mindig rendben találták az OTP Mnyp befektetési gyakorlatát. A pénztár a közlemény szerint befektetési tevékenységére vonatkozó részletes információszolgáltatási kötelezettségének mindig határidőre eleget tett.

"Pénztárunk mindig mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el. Az OTP Magánnyugdíjpénztár működésének egyik évében sem kötött olyan vagyonkezelői szerződést, amely túllépte volna a befektetések portfolió-kezelésre vonatkozó díjplafonját. A felügyelet által vizsgált időszak évében, 2010-ben az OTP Magánnyugdíjpénztár kiemelkedően jó hozamot ért el a piacon, nem kis részben a felügyelet által vizsgált közvetett befektetési eszközök alkalmazásának köszönhetően" - tartalmazza a közlemény.

A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP Magánnyugdíjpénztár megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot kért, mert jogszabálysértőnek véli. Jogerős döntés még nem született az ügyben, lezárásáig a részletekről nem kívánnak nyilatkozni - közölte a kassza.

Az OTP előtt, hétfőn már az ING is közleményben tiltakozott a pénzügyi felügyelet megállapításai ellen. Az ING emellett szintén bírósághoz is fordult az ügyben.  • Hírek
  • Hírek