Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre többen az önkéntes pénztárakban

2011.06.01. 07:44

Az önkéntes nyugdíjpénztárak megsínylették a magánpénztári "államosítást". A válságban csökkenésnek indult létszámuk tovább apadt és a beérkező pénz is vékonyabban csorgott. Az önkéntes pénztáraknál azonban a jelenlegi nyilatkozatok alapján mintha a csökkenő trend kezdene megváltozni.

Jelentősebb érdeklődést tapasztalunk, a VIT-nél megnövekedett a más, kedvezőtlenebb hozamú pénztárból hozzánk átlépők száma − állította Pellei József, a pénztárak vezetője. Az Aranykornál az előző évi adatokkal összevetve a taglétszámnál stagnálást tapasztalnak, a bevételek és a vagyon vonatkozásában viszont a számok meghaladják az előző év hasonló időszakában realizált értékeket.

Az MKB önkéntes pénztáránál ellentétes a folyamat. A múlt évhez képest több az új belépő − tájékoztatta a Napi Gazdaságot Lehoczky László, a pénztárak vezetője, aki szerint a dinamika ugyan elég meggyőző, de abszolút számban kifejezve az új belépők száma még kisebb a reméltnél.  A pénztár vagyona pedig az év végihez képest változatlanul 88 milliárd forint, az egy főre jutó vagyon továbbra is 900 ezer (ez a pénzintézeti hátterű nyílt pénztárak között igen magasnak minősíthető). A nyugdíjrendszer jelentős átalakulása magával vonja az öngondoskodás szükségszerű erősödését, a nyugdíjcélú megtakarítások iránti igény növekedését − nyomatékosította Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Az Aegon önkéntes kasszájánál a taglétszám és a vagyon is az előző évekhez tapasztaltnál valamelyest dinamikusabban nőtt eddig az idén.

A Budapest Bank önkéntes kasszájánál azt érzékelik, hogy az erőteljes tagszervezési tevékenységet folytató szervezetek erőforrásaikat a magánnyugdíjpénztárak felől az önkéntes nyugdíjpénztárak felé csoportosították át. A pénztárak közötti átlépések száma és iránya így már-már felidézi a korábban a magán-nyugdíjpénztári tagokért folyatott, pénzt és bármely más eszközt nem kímélő harcot, ami nem minden esetben szolgálja a tagok érdekeit. Azt is látjuk viszont, hogy a pénzügyeikről tudatosan gondolkodó pénztártagok számára a nyugdíjcélú öngondoskodás kérdése előtérbe került.

Orosz András, a Dimenzió Biztosító Egyesület ügyvezető igazgatója szerint az, hogy most sokan hirtelen utánaszámoltak: honnan és mennyi bevételre számíthatnak a nyugdíjba vonulásuk után, többévnyi organikus fejlődést gyorsított fel. A munkáltatói hozzájárulás miatt folyamatos a nyugdíj-előtakarékossági biztosítások kötése, de az „utcáról” egyelőre kevesen jönnek, amiben a következő hónapok és évek határozott változást hozhatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!