Egyre többen az önkéntes pénztárakban

2011.06.01. 07:44

Az önkéntes nyugdíjpénztárak megsínylették a magánpénztári "államosítást". A válságban csökkenésnek indult létszámuk tovább apadt és a beérkező pénz is vékonyabban csorgott. Az önkéntes pénztáraknál azonban a jelenlegi nyilatkozatok alapján mintha a csökkenő trend kezdene megváltozni.

Jelentősebb érdeklődést tapasztalunk, a VIT-nél megnövekedett a más, kedvezőtlenebb hozamú pénztárból hozzánk átlépők száma − állította Pellei József, a pénztárak vezetője. Az Aranykornál az előző évi adatokkal összevetve a taglétszámnál stagnálást tapasztalnak, a bevételek és a vagyon vonatkozásában viszont a számok meghaladják az előző év hasonló időszakában realizált értékeket.

Az MKB önkéntes pénztáránál ellentétes a folyamat. A múlt évhez képest több az új belépő − tájékoztatta a Napi Gazdaságot Lehoczky László, a pénztárak vezetője, aki szerint a dinamika ugyan elég meggyőző, de abszolút számban kifejezve az új belépők száma még kisebb a reméltnél.  A pénztár vagyona pedig az év végihez képest változatlanul 88 milliárd forint, az egy főre jutó vagyon továbbra is 900 ezer (ez a pénzintézeti hátterű nyílt pénztárak között igen magasnak minősíthető). A nyugdíjrendszer jelentős átalakulása magával vonja az öngondoskodás szükségszerű erősödését, a nyugdíjcélú megtakarítások iránti igény növekedését − nyomatékosította Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Az Aegon önkéntes kasszájánál a taglétszám és a vagyon is az előző évekhez tapasztaltnál valamelyest dinamikusabban nőtt eddig az idén.

A Budapest Bank önkéntes kasszájánál azt érzékelik, hogy az erőteljes tagszervezési tevékenységet folytató szervezetek erőforrásaikat a magánnyugdíjpénztárak felől az önkéntes nyugdíjpénztárak felé csoportosították át. A pénztárak közötti átlépések száma és iránya így már-már felidézi a korábban a magán-nyugdíjpénztári tagokért folyatott, pénzt és bármely más eszközt nem kímélő harcot, ami nem minden esetben szolgálja a tagok érdekeit. Azt is látjuk viszont, hogy a pénzügyeikről tudatosan gondolkodó pénztártagok számára a nyugdíjcélú öngondoskodás kérdése előtérbe került.

Orosz András, a Dimenzió Biztosító Egyesület ügyvezető igazgatója szerint az, hogy most sokan hirtelen utánaszámoltak: honnan és mennyi bevételre számíthatnak a nyugdíjba vonulásuk után, többévnyi organikus fejlődést gyorsított fel. A munkáltatói hozzájárulás miatt folyamatos a nyugdíj-előtakarékossági biztosítások kötése, de az „utcáról” egyelőre kevesen jönnek, amiben a következő hónapok és évek határozott változást hozhatnak.