Milliárdos nyugdíjpénztári túlszámlázások

2011.06.06. 07:11 Módosítva: 2011.06.06. 08:20

Az elmúlt napok sajtóhírei szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) négy magánnyugdíjpénztárnál (mnyp.) is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték. A hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája − tudta meg a Napi Gazdaság. Információink szerint a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte, a legnagyobb (önmagában is egymilliárd forinthoz közelítő) veszteséget pedig az ING mnyp. tagjai szenvedhették el.

A PSZÁF korábbi határozataiban elsősorban nem rossz befektetések, hanem az alkalmazott költségek miatt emelt kifogást. Úgy tudjuk, az ezzel kapcsolatos vizsgálat befejeződött, az említett négy kasszán kívül másutt nem talált ilyen (az érintettek által erősen vitatott) visszaélést a felügyelet. A vizsgálat kizárólag a kétmilliárd forint feletti egyedi értékű instrumentumokra terjedt ki, szempont volt, hogy a pénztár az alap jegyeinek hány százalékát vásárolta meg és mennyire építettek benne diverzifikált portfóliót.

A PSZÁF alapelvként lefektette, ha az alap mögött nagyságrendileg 20-nál kevesebb fajta papír van, akkor az valószínűsíthetően egyszerűen és olcsóbban megvehető lett volna közvetlenül is. A felszámítható költségeket pedig (még az összetettebb portfólióknál is) jelentősen befolyásolja, hogy a pénztár a befektetési jegyek hány százalékát vásárolta meg maga. Több olyan konstrukció is akadt, amelyet teljes egészében a kassza jegyzett le.

A pénztáraknak előírták, hogy április 29-ig mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetés okozta többletköltséget és azt − az ING esetében április 29-ig (ez volt a PSZÁF első ilyen jellegű határozata, amely bírságot is kiszabott), más pénztáraknál május 25-ig − utalják vissza a pénztártagok számlájára, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben. Úgy tűnik, ezt határidőre csupán az Aegon tette meg.

Az Aegon − tudta meg a Napi a kasszánál − tudomásul vette a felügyelet megállapítását és a kérdéses összeget jóváírta a tagok számláján. Mint hangsúlyozták, a kifogásolt költséglevonás az összvagyon töredékét érintette. A pénztár szerint a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak, nem mindig egyértelműek. Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség.

Úgy érzékelni azonban, hogy ők még bíznak abban, hogy a felügyelet végül elfogadja a már elutasított érveiket. A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP mnyp. is megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot is kért annak jogszabálysértő volta miatt − közölte a kassza. Jogerős döntés még nem született az ügyben. Az ING (ahol egyébként a felügyelet az önkéntes pénztárnál is "túlszámlázást" állapított meg) a Napi megkeresésére írásban közölte, ebben a tárgykörben jelenleg nem nyilatkozik.