Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Melyik bankba vigyük a pénzünket?

2011.06.01. 14:31 Módosítva: 2011.06.01. 14:32

Betét- és megtakarításkereső programot indított el honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A mától használható új fogyasztóvédelmi eszköz célja az átláthatóság növelése, a fogyasztói tudatosság elősegítése és a pénzügyi szolgáltatók közötti verseny élénkítése.

PSZÁF oldalán elérhető program révén a fogyasztók számára 167 hitelintézet – bank, fióktelep, takarékszövetkezet – közel 2000 betét-jellegű megtakarítási konstrukciója vált egyszerűen és gyorsan összehasonlíthatóvá. Az új internetes alkalmazás a lekötött betétektől a befektetési konstrukciókkal kombinált betéteken és a megtakarítási számlákon át egészen a tartós befektetési szerződésekig tartalmazza a piacon aktuálisan elérhető betéti konstrukciókat.

A fogyasztók pontos tájékoztatását szolgálja, hogy az új program a pénzügyi szolgáltatók kötelező adatszolgáltatásán alapul, azaz a piacon aktuálisan kínált termékek legfontosabb jellemzői alapján tud keresni a felhasználó. A betét- és megtakarításkereső indítását a piaci szereplőkkel történt szakmai konzultáció, több hónapos informatikai tesztelés, és a PSZÁF új adatfogadási rendszerének fejlesztése előzte meg.

A kereső programban a felhasználók a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak. Azoknak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen típusú terméket keresnek, a döntést megkönnyítendő, több lépcsős választó program áll rendelkezésre. Ha pedig egy ügyfél számára több konstrukció jellemzői tűnnek megfelelőnek, a kiválasztott termékek összehasonlítását külön alkalmazás segíti.

Nem szerepelnek a programban a speciális célhoz kötött megtakarítási konstrukciók (például a lakás-takarékpénztári megtakarítások, nyeremény betétkönyvek, gyámhatósági takarékbetét), valamint az egyedileg kialakított jellemzőik miatt a befektetési jellegű függő kamatozású betétek, illetve a privát- és prémiumbanki termékek.

A Felügyelet 2010 áprilisában már  elindította Hitel- és lízingválasztó programját, amely – júliusi bővítésének köszönhetően – immár valamennyi hitelintézet és pénzügyi vállalkozás konstrukcióinak adatait összegzi. A harmadik fogyasztóvédelmi internetes kereső eszköz, a lakossági Számlaválasztó program várhatóan 2012 elején indul majd.