Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Százmillió fölött a viharkárok

2011.06.08. 00:08 Módosítva: 2011.06.08. 07:38

Beindult a nyári viharszezon: a hétvégén és hét első napjaiban záporok, zivatarok, villámcsapás, jégverések pusztítottak. A biztosítókhoz több ezer kárbejelentés érkezett, az első összesítések szerint is több tízmillió forint a kár. A károsultak közül azok, akik biztosítást kötöttek ingóságaikra vagy ingatlanvagyonukra, kevésbé szenvedik meg az időjárás szeszélyeit. Akik ilyen előrelátóak voltak ugyanis, azok egy részének a kárát akár helyszíni szemle nélkül is megtérítik.

Az Aegon biztosító közleménye szerint az ügyfeleik összességében több tízmillió forintnyi kárról tettek bejelentést már hétfőn, a hétvégi viharok után. A legtöbben Pest megyéből és Kelet-Magyarországról jelentkeztek a biztosítónál. Már hétfő délutánig több mint hatszáz, kedd estig ezernél több bejelentés érkezett az Aegon-ügyfelektől.

A hétvégi viharokkal kapcsolatos bejelentésekből 149 szólt jégverésről, 234 viharról, 50 felhőszakadásról, 180 pedig villámcsapásról, olvasható az Aegon közleményében. Ezek alapján összesen két-háromezer károsult lehet az elmúlt pár nap viharai nyomán. A bejelentések szerinti kárösszeg eddig 57,5 millió forint, ám ez a későbbiekben várhatóan emelkedik majd

A károk nagy részét az Aegon szemle nélkül, telefonos bejelentés alapján intézi. A szemleköteles károknál a kárszakértők a bejelentéstől számított 24 órán belül felveszik a kapcsolatot az ügyféllel. A szakértők a helyszíni szemle során speciális, érintőképernyős, hordozható számítógépre rögzítik az adatokat, számításokat, így a biztosító már a helyszínről el tudja indítani a kárrendezést, vagyis a banki átutalást, olvasható az Aegon közleményében.

Az Allianz keddi tájékoztatása szerint eddig közel 1500 darab kárbejelentés érkezett az elmúlt napok viharai miatt. Az idei összes viharos időjárással összefüggő bejelentések száma megközelíti a 6800-at. A legutóbbi viharokban leginkább érintett városok Budapest, Gyöngyös, valamint Kiskőrös.  A bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetések összege meghaladja a 95 millió forintot – olvasható az Allianz közleményében.

Az eddig beérkezett kárbejelentések alapján az ítéletidő elsősorban a Budapest északi részén (III., IV., XIII. kerületek), illetve Heves megyében, főként Gyöngyös térségében pusztított, azonban jelentős károk keletkeztek Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Bács-Kiskun megyében is. A bejelentések jellemzően beázás károkkal, jégveréssel, felhőszakadással és villámcsapás indukciós hatása miatt megsérült ingóság károkkal kapcsolatosak – összegezte a károkat az Allianz.

A Genertel biztosító nemcsak abban segít, hogy ha már bekövetkezett a baj, gyorsan pénzhez jussunk, hanem a viharkárok megelőzésében. Ügyfeleik vihar előtti SMS-figyelmeztetést kapnak, amivel akár teljes mértékben elkerülhetik az időjárás okozta lakás- és gépjárműkárokat. "Ma már minden lakás- vagy gépjármű-biztosítással rendelkező ügyfelünk ingyenesen kap ilyen értesítést" – olvasható a Genertel közleményében.