Öt euróövezeti országot minősített le a Fitch

2012.01.27. 19:23

Öt euróövezeti ország államadós-osztályzatát rontotta pénteken a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza.

Január 13-án a Standard and Poor's minősített le több euróövezeti államot. Franciaország elveszítette legjobb, AAA besorolását, Ausztria szintén egy fokozatot rontott az AAA besorolásán, Spanyolország kettőt: AA-, volt, A lett. Olaszország hitelminősítő osztályzatát két fokozattal, A-ról BBB+-ra rontotta a Standard and Poor's. Portugália és Ciprus bóvli kategóriába került.

    Moody’s S&P Fitch-IBCA
2 A legjobb minőségű hitel Aaa AAA AAA
3 Igen jó minőségű hitel Aa1 AA+ AA+
4   Aa2 AA- AA-
5   Aa3 AA- AA-
6   A1 A+ A+
7 Magas hitelminőség A2 A A
8   A3 A- A-
9   Baa1 BBB+ BBB+
10 Jó hitelminőség Baa2 BBB BBB
11   Baa3 BBB- BBB-
12 Spekulatív Ba1 BB+ BB+
13   Ba2 BB BB
14   Ba3 BB- BB-
15   B1 B+ B+
16 Erősen spekulatív B2 B B
17   B3 B- B-
18 Nagy a vissza nem fizetési kockázat Caa1 CCC+ CCC
19   Caa2 CCC CC
20   Caa3 CCC- C
21   Ca CC DDD
22 Vissza nem fizetés C   DD
23       D

A Standard and Poor's korábbi leminősítési döntése után a Fitch mostani lépésének komolyabb piaci hatása várhatóan nem lesz.

A Fitch december közepén vette negatív előjelű megfigyelés alá az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására addig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást tartott érvényben. A lépés a most megerősített besorolású Írországot, valamint a leminősített másik öt eurótagállamot érintette.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

Ez történt meg pénteken az öt visszaminősített valutauniós tagállam esetében.