A Gazprom nem bírja a megnőtt európai keresletet

2012.02.04. 13:25

Elismerte a Gazprom orosz energetikai mamutcég, hogy néhány napig a szerződéses mennyiségnél 10 százalékkal kevesebb földgázt továbbított Európába, de állításuk szerint mostanra helyreállították a szállítások normális szintjét. Alekszandr Medvegyevet és Andrej Kruglovot, a Gazprom vezérigazgató-helyetteseit szombaton számoltatta be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az általános energetikai, valamint az európai országokba irányuló gázszállítások körüli helyzetről.

A pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes Kruglov azt mondta, hogy a Gazprom jelenleg a szerződéses kötelezettségeknek megfelelő mennyiségű földgázt szállít az európai partnerországnak, de nem tud eleget tenni a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek. Jelezte, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudják kielégíteni. "Látjuk, hogy nagyobb a kereslet... A Gazprom azonban jelenleg nem tud a szerződésekben rögzített mennyiségen felül szállítani az erre igényt jelző nyugat-európai partnereinek"  – mondta mondta Kruglov.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök utasította a Gazprom vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az európai igények teljesítésére, de az elsődleges feladat az orosz szükséglet kielégítése.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken közölte: egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból. Nyolc EU-tagállamban - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország - csökkentek a gázszállítások. Az EB szóvivője - a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélve - hozzátette, hogy nem kell tartani rendkívüli helyzettől, mert minden érintett ország biztosítani tudta a szükséges készleteket tartalékokból vagy más megoldással. Az uniós szóvivő jelezte, hogy a helyi kereslet megugrása esetén Oroszországnak szerződéses lehetősége is van az export bizonyos értékű csökkentésére.

A Gazprom szerdai közleményében még az állt, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett.