Vencel
13 °C
23 °C

Jövő szerdán döntenek a görögök újabb megsegítéséről

2012.02.10. 01:04
Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei Jövő szerdán dönthetnek a Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről.

A hírt Jean-Claude Juncker, a pénzügyminiszteri csoport (Eurogroup) elnöke jelentette be csütörtök éjjel, a Eurogroup brüsszeli találkozóját követően.

Olli Rehn európai bizottsági alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a luxemburgi miniszterelnök értésre adta azt is, hogy egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz. Szerinte ennyi kell még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen.

A 130 milliárd eurósra tervezett újabb támogatási csomag elindításának feltétele az is, hogy a miniszteri csoport számára is elfogadható, végleges megállapodás szülessen Görögország és magánhitelezői között az államadósság átütemezéséről. Erről az elmúlt napokban kedvező jelzések érkeztek, de a tárgyalások még nem értek teljesen célt.

A nemzetközi pénzügyi válság első euróövezeti áldozatául eső Görögországot közel két évvel ezelőtt a fizetésképtelenségtől mentette meg a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag. Később ez kevésnek bizonyult, ezért tavaly ősszel az uniós vezetők újabb támogatási program indításáról döntöttek, valamint elérték, hogy a magánhitelezők részben elengedjék Athén adósságát. E két utóbbi program jóváhagyása azonban mindeddig váratott magára, mert Görögországban nem sikerült dűlőre jutni az szükséges reformokról.

Juncker most megismételte, hogy a második csomagra még mindig érvényesek az októberi uniós csúcstalálkozón elhatározott előfeltételek, beleértve a görög adósság folyamatos csökkentését az évtized végéig.

Jelezte, hogy most felhatalmazták az Európai Bizottságot: tegyen javaslatot a görög program végrehajtásának szigorúbb nyomon követésére.

Azt azonban Juncker ismét kizárta, hogy Görögországot egyfajta nemzetközi gyámkodás alá helyezzék.

A luxemburgi miniszterelnökhöz csatlakozva Rehn biztos is fontosnak tartotta, hogy Görögország hathatós politikai garanciákat nyújtson arra vonatkozóan: a második csomaghoz kötődő programot az eddigieknél hatékonyabban és szigorúbban hajtja végre.

Athénban csütörtök délután jelentették be, hogy a görög pártoknak sikerült megállapodniuk az újabb megszorító csomag részleteiről. A közlés szerint minden kérdésben sikerült egyetértésre jutni, így a megszületett megállapodás rendezi a legfogósabb kérdés, a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.