Német pénzügyőrök felügyelik a görög adóhivatalokat

2012.02.26. 14:47
Görögországban német szakértők közreműködésével alakítják át a pénzügyi igazgatás rendszerét. Az euróövezeti országban elsősorban az adóbehajtás hatékonyságán igyekeznek javítani a német állami tisztviselők.

Hétvégi német lapjelentések szerint eddig országszerte százhatvan önkéntes tisztviselő jelentkezett, aki részt venne az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap közösen kidolgozott programjában, melyhez a görög törvényhozás is megadta a hozzájárulást. A részvétel feltétele az angol nyelv ismerete, több tucat önkéntes azonban görögül is beszél.

A helyzet hasonlít a német újraegyesítéssel kialakult helyzetre, amikor a volt NDK-ban nyugatnémet szakértők közreműködésével építettek fel modern államigazgatást az összeomlott szocialista rendszer maradványaira. Norbert Walter-Borjans, a nyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány pénzügyminisztere szerint a két helyzetet az különbözteti meg, hogy Görögországban erősebb ellenérzés tapasztalható a németekkel szemben, mint a kilencvenes évek elején Németország keleti részén a nyugatnémetekkel szemben. Thomas Schäfer, az ugyancsak az ország nyugati részén fekvő Hessen tartomány pénzügyminisztere szerint nyugalmazott adóhivatali tisztviselőket is be kellene vonni a programba, hogy átadhassák a görög kollegáknak a keletnémet államigazgatási reform során szerzett tapasztalatokat.

Görögországban az EB egy belső használatra szánt tanulmánya szerint az alacsony szintű adózási fegyelem miatt az állam évente 15-20 milliárd euró bevételtől esik el. Ugyanakkor a pénzügyi igazgatás sem eléggé hatékony: az adóbevételek 50 százalékát kitermelő ezer legnagyobb adózót például alig ellenőrzik, a behajtatlan adótartozások összértéke pedig eléri a 63 milliárd eurót. Az önkéntes német tisztviselők részvételével tervezett projektek heteken belül elkezdődnek, és több szakértőt nemcsak egy-egy ilyen munkára, hanem hosszabb távra helyeznek át Görögországra.

Minden idők legszigorúbb takarékossági programja

Hétvégén a görög vállalkozások egész oldalas újsághirdetésekben kértek támogatást a reformokhoz több nyugat-európai országban, így Németországban is. Az egyebek között a Piraeus Bank, az Aegean Airlines légitársaság és a Coca Cola Hellenic üdítőital-gyártó cég által közösen finanszírozott hirdetés felhívja a figyelmet arra, hogy Görögország elkötelezte magát a modernkori görög történelem legszigorúbb takarékossági programja mellett.

A program részeként 2009 és 2011 között a hazai össztermék 6,5 százalékának megfelelő nagyságú megszorítást hajtottak végre, a munkanélküliség meghaladta a 21 százalékot, és a görög gazdaság idén már az ötödik évét tölti recesszióban. Ilyen körülmények között az európai partnerek támogatása létfontosságú, szükség van rá "mint a levegőre a lélegzéshez", hogy sikerüljön végre megtörni a visszaesés "ördögi körét".