Görögországot nem törlesztővé minősítette a S&P

2012.02.27. 23:50

Szelektív nem törlesztővé nyilvánította hétfőn Görögországot a Standard & Poor's. A hitelminősítő arra hivatkozott, hogy a görög kormány az adósságátrendezés során egyes államkötvény-sorozatokra visszamenőleges hatállyal kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni.

A Fitch múlt szerdán már kilátásba helyezte a lépést, amennyiben a segélyprogram részeként sor kerül a magánszektorbeli adósságcsere-elem végrehajtására.

A kollektív fellépési záradék (collective action clause) azt jelenti, hogy a szuverén görög adósságot tartó magánbefektetők meghatározott hányada megállapodásra juthat a kötvénykibocsátóval – vagyis a görög kormánnyal – a hitelfeltételek módosításáról, és e döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Standard & Poor's hétfőn késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy e visszamenőleges hatályú görög kormányintézkedés nyomán a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásokat az eddigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re – selective default, vagyis szelektív nem törlesztő kategóriába – süllyesztette.