Megszenvedte a végtörlesztést az OTP

2012.03.09. 01:08

Az OTP csoport 25,84 milliárd forintos adózott veszteséget szenvedett el tavaly a negyedik negyedévben, így a 2011. évi nettó profitja 83,6 milliárd forint lett – közölte a bank a BÉT honlapján pénteken publikált gyorsjelentésében.

A veszteség mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat. Az éves eredmény 29 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A csoport korrigált (a pénzintézeti különadó, a devizahitelek végtörlesztésének hatása, valamint a goodwill leírás nélkül) éves eredménye viszont 161,4 milliárd forint volt, alig kevesebb a 2010-es 162,1 milliárdnál - a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint.

A gyorsjelentés megállapítja: "a lényegesen megnövekedett adóterhelés mellett 2010-hez hasonló korrigált adózott eredmény, javuló fedezettség ellenére csökkenő kockázati költség, stabil marzs, változatlanul kiváló tőkehelyzet és likviditás jellemezte" a bankcsoport tavalyi működését. Az eredményt főként a végtörlesztések miatti 31,6 milliárd forint veszteség rontotta, a többi egyszeri tétel az előző évihez hasonlóan alakult.