Beindul a szabadkereskedelem Kolumbiába és Peruba

2012.03.16. 18:06
Az EU-országok külkereskedelmi kérdésekben illetékes tárcavezetői pénteken Brüsszelben hozzájárultak a Peruval és Kolumbiával kötendő szabadkereskedelmi megállapodáshoz.

A megállapodás remények szerint lendületet adhat a Dél-Amerikába irányuló európai gépkocsiexportnak, illetve az Európába irányuló dél-amerikai élelmiszer- és ásványianyag-exportnak.

A kidolgozott megállapodás alapján - a Brüsszelben kiadott közlemény szerint - megszüntetik a magas vámtételeket, rendezik a kereskedelem különböző jellegű technikai akadályainak kérdését, liberalizálják a szolgáltatási piacot, valamint kölcsönösen megnyitják a közbeszerzési piacot. A felek - tették hozzá az uniós tájékoztatásban - kötelezettséget vállalnak a munkajogi és környezetvédelmi előírások betartására.

A mostani elvi hozzájárulás után a pontos szöveget még véglegesíteni kell, majd annak jóváhagyása külön aktust igényel.

Az EU számításai szerint a két megállapodással évente mintegy félmilliárd eurót lehet megspórolni, Kolumbia és Peru gazdaságának növekedése pedig közel egy százalékponttal erősödhet. Az unió eredetileg az Andok-térség négy országával kezdett szabadkereskedelmi tárgyalásokat, de Bolívia és Ecuador idővel "kiszállt".