Bíróság elé megy a telekomadó

2012.03.21. 20:41 Módosítva: 2012.03.21. 21:06

A Reuters értesülése szerint az Európai Bizottság bíróság elé viszi a magyar telekomadó ügyét.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bíróságnak kell megvizsgálnia, hogy a válságadók közé tartozó speciális magyar adó összhangban van-e az uniós joggal. Amennyiben nem, a magyar kormánynak lehet hogy vissza kell fizetnie az évente 61 milliárd forint bevételt jelentő adót, és akár még ezen felüli büntetést is kiszabhatnak a magyar kormányra.

Az adó a magyar GDP 0,2 százalékát tette ki a bevezetése évében, vagyis a költségvetés az EU által egyébként is nehezményezett egyensúlyát is érintheti egy esetleges kedvezőtlen döntés.

A telekomadót 2010 őszén vezette be a kormány, a bankok és a hipermarketek különadójával együtt. A három speciális, egyes ágazatokra kivetett, és csak három évre tervezett adók közül ez az egyetlen, amelyben Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság. Létezik ugyanis egy olyan EU-s szabály, hogy a szektort érintő különadók bevételét csak az ágazat fejlesztésére szabad felhasználni. A bizottság ezen az alapon támadta meg a magyar adónemet, amelynek visszavonására már többször is felszólította Magyarországot.

A magyar kormány kötelezettségszegési eljárás megindulása óta hajthatatlan az ügyben. A magyar kormány már 2011 tavaszán jelezte, hogy kész akár a bíróságig is elmenni.

Az évi 61 milliárdos adó nagyjából felét a Magyar Telekom fizette, fizeti. Ennek a tőzsdén is jegyzett cég osztalékára is kihatása volt: a korábbi években részvényenként 70 forintos osztalék emiatt 50 forintosra csökkent. Ha az Európai Bíróság az adót megsemmisíti, az osztalék ismét a megelőző szintre emelkedhet, ami a papírok mostani, 570 forint körüli ára alapján 12 százalék fölötti hozamot jelent a tulajdonosoknak – feltéve, hogy az adót visszamenő hatállyal törlik el (hiszen annak egyébként is ez az utolsó éve).