Orbán a Gazprom-vezérrel tárgyalt

MTI/Index
2012.04.17. 19:37

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt - közölte szűszakvú közleményben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a találkozón a tárgyalópartnerek áttekintették az orosz-magyar energetikai együttműködés aktuális kérdéseit.

Valamivel bővebb tájékoztatást adott a Gazprom. Az orosz óriáscég internetes oldalán számolt be a magyar miniszterelnök és Alekszej Miller budapesti találkozójáról. E szerint a megbeszélés résztvevői áttekintették, hogyan halad a Déli Áramlat tervének megvalósítása. Külön hangsúlyozták, hogy a projekt megvalósítása az ütemtervnek megfelelően folyik. Megvitatták a beruházás országos jelentőségűvé emelésének kérdését.

Alekszej Miller és Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy rendkívül időszerű és fontos a Déli Áramlat elkészítése, ami megfelel mindkét ország és az egész európai régió stratégiai érdekeinek - áll a Gazprom közleményében.

Orbán 2007-ben még úgy nyilatkozott, hogy "nem akarunk a Gazprom legvidám barakkja lenni", majd 2008-ban a Fidesz rendkívüli parlamenti ülést akart összehívatni, amikor Gyurcsány Ferenc váratlanul megegyezett a Déli Áramlat megépítéséről Moszkvában.

A kormányváltás után aztán a Fidesz megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a gázvezeték magyarországi szakaszának megépítése és a projekt közeljövőbeli tényleges megkezdése mellett is. Fellegi Tamás, még nemzeti fejlesztési miniszterként tavaly szempteberben erősítette ezt meg Moszkvában,ahol találkozott a most Orbánnal tárgyaló Alekszej Millerrel, a Gazprom-csoport elnök-vezérigazgatójával. Fellegi Tamás akkor megjegyezte, az Európai Unió tagjaként Magyarország támogatja a Déli Ármalat uniós hátterű konkurensét, a Nabucco projektet is.