Az MVM egy ciprusi cégen keresztül támogatta a Nád Kft-t

2012.04.21. 00:52
Az időközben felszámolás alá került Nád MPS-H Kft.-nek a Magyar Villamos Művek (MVM) ellen indított 9,6 milliárd forintos kártérítési perében pénteken tanúként hallgatták meg Kovács Józsefet, mint a Paksi Atomerőmű Zrt. volt vezérigazgatóját és az MVM volt termelési vezérigazgató-helyettesét, aki korábban döntött arról, hogy az atomerőmű nem száll be az energianád projektbe.

"Az MVM-nek 2006-ban bemutatkozó energianád program (a Nád Kft. által jegyzett) rendkívül jó program, a hazai biomassza-termelésben ma is nemzetgazdasági haszna lenne" - mondta Kovács József a több mint három órán keresztül tartó tanúvallomásában, a Fővárosi Törvényszéken 2009 óta zajló per újabb fordulójában.

Beszámolója szerint a felkért nemzetközi értékbecslő által 9 milliárd forintra értékelt energianád program jól illeszkedett az MVM stratégiájába, arról komoly tudományos elemzés készült. Ennek hatására az MVM leányvállalatához, a Paksi Atomerőműhöz került ügyben igazgatósági tanácsi döntés is született 25+1 százalékos üzletrész megszerzéséről, továbbá 2,5 milliárd forintos tagi kölcsön nyújtásáról a projekt beindításához. Az ezt követően végeztetett teljes körű jogi és gazdasági átvilágítás után azonban Kovács József úgy látta, túl kockázatos lenne az atomerőmű számára az üzlet, amit 2007 őszén közölt is a Nád Kft. ügyvezetőjével. Az igazgatóságot erről csak 2008 áprilisában tájékoztatta.

Kovács József azt mondta: rendelkezett információval arról, hogy az MVM támogatta a nádprojekt egy ciprusi bejegyzésű cég, az Aquifex Ltd. által történő hitelhez juttatását. Hogy milyen formában, arról azonban nincs tudomása, de az MVM kötelezettséget nem vállalt a Nád kft. felé - hangsúlyozta. Megemlítette azt is, hogy látott egy jelentést, amelyben az MVM a bécsi Meinl Bankon keresztül kérte, hogy az Aquifex segítse a Nád Kft.-t.

A kártérítési per alapja, hogy a saját forrás híján levő Nád Kft. már 2007 elején megkezdte hitelből Bátonyterenyén egy mikroszaporító üzem építését. Ez alapanyag-szaporító bázisa lett volna egy országos energianád-termeltetői rendszernek, de mintegy félmilliárd forint elköltése után leállt a projekt a félbemaradt finanszírozás miatt. A Nád Kft. szerint a beruházást az MVM finanszírozta az Aquifexen keresztül, majd ennek elakadása miatt hiúsult meg a program, az MVM jogi képviselői viszont következetesen állítják, hogy az áramtársaságnak semmi köze a hitelhez, így a kártérítési követeléshez sem.

Mint arról az MTI beszámolt, az MVM volt vezérigazgatójaként tanúként korábban meghallgatott Kocsis István kijelentette, nincs tudomása arról, hogy a Nád Kft. valamint az MVM, illetve a Paksi Atomerőmű között bármiféle szerződés született volna a kezdeti egyeztetések után. Beszámolt ugyanakkor egy az MVM, a bécsi Meinl Bank, valamint az Aquifex Ltd. között létrejött megállapodásról. Ennek értelmében az MVM 6,350 millió eurót helyezett letéti számlára. Ennek felhasználásával az Aquifex az áramtársaság terjeszkedési stratégiáját volt hivatott elősegíteni. Kocsis beszámolója szerint az Aquifex ezzel kapcsolatos lépéseit más felügyelte, akinek jóváhagyásával eszközöltek befektetéseket a nádprojektbe is.

Kiss Gábor, a Nád Kft. volt ügyvezetője az MTI megkeresésére pénteken elmondta, a cég egyik dolgozója indította el a felszámolási eljárást a társaság ellen február elején, de az elakadt projekt miatt már több hajdani alvállalkozójuk is tönkrement.

Kiss Gábor közölte, a Nád Kft. felszámolása miatt további kártérítési pert kívánnak indítani a tulajdonosok, de az ügy igazi vesztese az ország, hiszen ellenérdekelt körök évek óta megakadályozták az olcsóbb energiát és munkahelyek tízezreit ígérő magyar projekt beindulását.