A Mol kiszáll a Nabucco finanszírozásából

2012.04.24. 19:18

A Mol kiszáll a Nabuccóból, mert nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi projektvállalat további finanszírozását, áll a társaság kedden kiadott közleményében.

Orbán Viktor miniszterelnök már hétfőn azt közölte, hogy a magyar társaság kivonul a nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. A Mol már korábban emlegette a finanszírozási háttér és a gáz forrásának bizonytalanságait. Kedden a cég a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a Mol saját döntése értelmében elhagyja a Nabuccót.

Mi az a Nabucco?

A több mint 3900 kilométeres Nabucco csővezeték megépítését 2002 óta tervezik, a projekt bevallott célja, hogy függetlenítse Európát az orosz földgáztól. A Nabucco Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről.

A vállalat közleményében azt írja, hogy a Mol az elmúlt másfél évben folyamatosan jelezte minden lehetséges fórumon – így a Nabucco International (NIC) közgyűlésén, a Nabucco International többi társrészvényese felé, kétoldali találkozókon, valamint Magyarország, az EU és az Egyesült Államok energetikai képviselői felé – hogy a máig tisztázatlan bekerülési költségek és gázforrások mellett a jelenlegi struktúrában és projektvezetéssel nem látja biztosítottnak a Nabucco-projekt megvalósulását. A Mol a NIC-nek és a magyar kormánynak is jelezte, hogy nem tartja  fenntarhatónak a projeketvállalat finanszírozását, ezért a 2012-es költségvetést sem hagyta jóvá.

A közlemény szerint a Mol a kivonulás ellenére az energiafüggés csökkentése mellett áll ki; hisz a Déli Folyosó koncepcióban, és később akár egy újragondolt Nabucco-projektbe is beszállhat.

A Nabuccót ért kritikák nem alaptalanok, Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseire reagálva az osztrák OMV közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében rövidebb nyomvonalat terveznek a csővezetéknek.