Fellegi: Őszre lehet inkább IMF-megállapodás

2012.05.01. 22:30

Magyarország készen áll az IMF-hitel tárgyalásra, a menetrendről még meg kell állapodni  - mondta Fellegi Tamás, az egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Kifejtette: bízik abban, hogy május közepéig tisztázni tudják, milyen menetrend szerint, milyen tematikával, és hogyan legyenek a tárgyalások. Nagy kérdés, hogy a nyári szünet hogyan fog "belecsúszni" ebbe a folyamatba - jegyezte meg.

A tárca nélküli miniszter nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy még a nyáron megállapodás szülessen, de életszerű lenne az ősz is - tette hozzá. "Ha fogadni kéne, hogy melyik időpont a valószínűbb, akkor a nyár közelsége miatt, én az őszt mondanám valószínűbbnek" - fogalmazott Fellegi Tamás.

A hitel nagyságával kapcsolatban a tárca nélküli miniszter elmondta: a szaksajtóban megjelent 10-20 milliárd euró közötti nagyságrend tág keret, ami többé-kevésbé lefedi a különböző lehetőségeket - szerinte a hitel a kettő között lesz. Megjegyezte: ennek érdeminek kell lennie, hogy a piacok számára a megfelelő üzenetet juttassa el, viszont nem lehet túl nagy sem, mert az zavarba ejtő lehet.

Fellegi Tamás megismételte: Magyarország elővigyázatossági hitelre jelentkezett be, az Európai Unió döntése is elővigyázatossági pénzügyi csomagról beszél. A tárgyalások elején elővigyázatossági hitelről ülnek le tárgyalni - mondta.

A műsorban Fellegi Tamás nem kívánt találgatásokkal foglalkozni azzal kapcsolatban, hogy a műsorvezető felvetette, esetleg lecserélnék az IMF-tárgyalás vezetéséről. Megismételte: mérföldkőhöz érkezett a tárgyalási folyamat, miután egy nehéz szakaszt sikerült lezárni, új feladat kezdődik, a konkrét tárgyalások lebonyolítása.