Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Viszik a pénzüket a bankokból a görögök

2012.05.15. 22:04 Módosítva: 2012.05.15. 22:04

Elkezdték kivenni a pénzüket a bankokból a görögök. Hétfőn egy nap leforgása alatt 700 millió euróval csökkent a banki betétállomány, ami még nehezebb helyzetbe hozza az amúgy is az összeomlás szélén táncoló görög gazdaságot – írta a Wall Street Journal. A lap idézi a görög elnök és a nemzeti bank elnöke közötti párbeszéd egy részét, amiben nagyon gyengének minősítik a görög bankrendszert. Összehasonlításképpen, a Görög Nemzeti Bank legutóbbi, márciusban közreadott jelentése szerint a magányszemélyek és vállalatok összesen 165,36 milliárd eurót tartanak a görög bankokban. (Az egynapi kivét egy kevesebb mint a teljes állomány fél százaléka, de ha a trend folytatódik, az nyilván felveti egy bankpánik lehetőségét.)

Eközben 435 millió eurót fizet ki a görög kormány azoknak a befektetőknek, akik nem vettek részt a március eleji kötvénycsere-programban. A program keretében a befektetők 85,8 százaléka a birtokukban lévő összesen 206 milliárd euró névértékű görög állampapírt 53,5 százalékkal csökkentett névértéken hosszú lejáratú államkötvényekre cserélte, amivel elkerülték, hogy az ország csődbe menjen. A most esedékes kifizetést már kétszer halasztotta el a kormány, azt pedig továbbra sem lehet tudni, honnan lesz pénz a 6,4 milliárdos tartozás további részének törlesztésére.

Merkel és Hollande az euroövezetben tartaná a görögöket

Németország és Franciaország egyaránt azt szeretné, ha Görögország az euróövezet tagja maradna, ennek érdekében akár gazdaságélénkítő intézkedéseket is meg lehet fontolni - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélése után. Merkel hangsúlyozta: maguk a görögök is azt szeretnék, hogy hazájuk a közös európai fizetőeszközt használó uniós tagállamok között maradjon. Berlin és Párizs hajlandó támogatást nyújtani ehhez, akár „pótlólagos gazdaságösztönző" lépésekkel is, ha Athén ezt igényeli. Ugyanakkor a görög félnek be kell tartania a nemzetközi pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó megállapodást. 

A befektetők felé fennálló adósság kifizetését nem sokkal azután jelentették be, hogy kiderült: a görög pártok nem tudtak megyegyezni a koalíciós kormányalakításról, így Görögországban hamarosan új választásokat tarthatnak. A német kormány aggodalmát fejezte ki a kudarccal végződött megbeszélések miatt, Guido Westerwelle német külügyminiszter úgy fogalmazott: "A Görögország reformkészségébe vetett, elengedhetetlenül szükséges bizalom ezáltal jelentős csapást szenvedett", egyben leszögezte, azt akarják, hogy Görögország az euróövezet része maradjon. Az új választásokat várhatóan június 17-én fogják tartani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek